53 magyar film - Fábri Zoltán: Húsz óra - Gelencsér Gábor bevezetője

Húsz óra (1965) a magyar újhullám egyik meghatározó alkotása, az ekkor már beérkezett Fábri Zoltán filmrendezőt mégsem soroljuk az újhullám alkotói (Szabó István, Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Jancsó Miklós) közé. Az 53 magyar film vetítése előtti bevezető előadásában Gelencsér Gábor filmtörténész ennek okairól, a film progresszivitásáról, ideológiai hátteréről, korszerű filmnyelvéről és időfelbontásos elbeszélési módjáról is beszél.  
"Sánta Ferenc regénye kerülhetett volna olyan rendező kezébe, aki a falusi élet iránti érzékenységével bizonyított, esetleg megbízhattak volna vele a politikai témák valamely megbízható filmes specialistáját. Ami Fábri Zoltánt illeti, ő biztosan nem ez utóbbi, és bár a Körhintával a falu hiteles ábrázolásában is tökéleteset alkotott, nyilván senki sem tekintette a „vidék rendezőjének". Más alkotói jegy az, mely a Húsz óra megfilmesítésére mégis éppen őt különösen alkalmassá tette. Fábri Zoltánról a hatvanas évek közepére most már teljes bizonyossággal kiderül, hogy amihez legjobban ért (vagy ami legjobban érdekli) azok az „emberi építmények" – az olyan morális tételek kibontása, melyben sok az ismeretlen: pontosan annyi, ahány szereplő. Az ilyen filmekben – korábbi és későbbi Fábri-alkotásokban egyaránt, az Utószezontól az Ötödik pecsétig – mindig nagy a veszély hogy csupán steril tételek, papíros-figurák keveredjenek konfliktusba. Fábri tehetsége kell hozzá, hogy hiába a tétel-szerűség, az alakok – a tétel ismeretlenjei – élettel teljenek meg.” (Hirsch Tibor – filmtörténet.hu – http://goo.gl/KpTSt6)
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
cím
53 magyar film - Fábri Zoltán: Húsz óra - Gelencsér Gábor bevezetője
közzététel
2013.02.12
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Lichter Péter
rövid leírás
A Húsz óra (1965) a magyar újhullám egyik meghatározó alkotása, az ekkor már beérkezett Fábri Zoltán filmrendezőt mégsem soroljuk az újhullám alkotói (Szabó István, Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Jancsó Miklós) közé.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-gelencser-gabor-a-husz-ora-cimu-filmrol;jsessionid=8ABFFDAB5AACA5120E1FBA2E95EA3D8A