53 magyar film - Fehér Imre: Bakaruhában - Gelencsér Gábor bevezetője

Gelencsér Gábor filmtörténész a Bakaruhában filmtörténeti hátteréről, a korszakban visszatérő szolgasors-tematikáról, az irodalmi adaptációk sajátosságairól, Hunyady Sándor azonos című novellájáról tart előadást.
Fehér Imre nyolc játékfilmből álló életművének kimagasló alkotása az 1957-es Bakaruhában, mely egyben a magyar filmtörténet kanonizált darabja is.
magyar film 1945-től politikai-társadalmi kérdéseket vesz sorra, 1954-55-től kezdődő periódusában is jellemzően a kor társadalmi jelenségeiről számol be, de már nem a sematizmus hatása alatt, hanem formabontó formanyelvvel, a hazai újhullám előfutáraként, a modern film eszközeivel, hitelesen és összetetten (pl. Körhinta...). Ugyanekkor jelen van azonban egy másik vonulat is, mely eltekint a publicisztikus beszédmódtól és nem vesz részt a társadalmi, politikai, ideológiai diskurzusban, hanem az összetett, mély, emberi történetetek elmesélésére fókuszál, nem ritkán az irodalomhoz fordulva segítségért. Ebbe a csoportba tartozik a Bakaruhában című film is.
A film forgatókönyvírója Hubay Miklós, vágója Morell Mihály volt. 
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
 
 
cím
53 magyar film - Fehér Imre: Bakaruhában - Gelencsér Gábor bevezetője
közzététel
2013.02.19
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Lichter Péter, Németh Lóránt
rövid leírás
Gelencsér Gábor az 53 magyar film vetítése előtt a Bakaruhában filmtörténeti kontextusáról, időtlenségéről beszél.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-gelencser-gabor-eloadasa-a-bakaruhaban-cimu-filmrol;jsessionid=2FDD9DB46FBA250CF295C0EA1954E6BA