53 magyar film - Székely István: Hyppolit a lakáj - Vendég: Koltai Róbert

Az 1931-es Hyppolit, a lakájban Schneider urat a legendás Kabos Gyula alakítja, 1999-es remake-jében, a Hippolytban ezt a szerepet Koltai Róbertre osztották. Koltai e két film kapcsán beszélgetett Kelecsényi László filmtörténésszel az 53 magyar film 2013. május 6-i vetítése előtt.
Székely István Hyppolit a lakája a hangosfilmes korszak egyik hazai nyitódarabja, Kabos Gyula első filmszínházi remeklése. A film jelentősége a magyar filmkultúrában egyenértékű Kertész Mihály Casablanca című filmjének egyetemes filmkultúrában elfoglalt helyévelA meggazdagodott kispolgárt és úrhatnám feleségét karikírozó óbudai életkép a hangosfilmkorszak első nagy közönségsikere volt 1931-ben. Itt alakult ki a magyar polgári komédia alaphangneme, mely harmincas évek filmgyártását jellemezte. Eiben István, a film operatőre megteremtette a magyar glamúr-filmstílust. Eisemann Mihály melankóliával átszőtt zenéje meghatározta az elkövetkezendő korszak filmzenei stílusát. Emlékezetesek a film színészi alakításai: a lakájt az akkori Nemzeti Színház vezető színművésze, Csortos Gyula, Schneidert az Operettszínház népszerű komikusa, Kabos alakította, aki később ügyetlenül csetlő-botló, mégis boldoguló kispolgár figuráival a magyar közönség kedvence lett. Nem hiányozhatott a filmből a magyar sztárrendszer hősszerelmese, Jávor Pál sem. A siker utánzásra ösztönözte a filmgyártókat, a Hyppolit, a lakáj számos későbbi film modellje lett, s a vígjáték vált az uralkodó filmműfajjá. (Forrás: filmintezet.hu)
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Székely István: Hyppolit a lakáj - Vendég: Koltai Róbert
közzététel
2013.05.08
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Lichter Péter
rövid leírás
„Nincs szebb dolog, mint óriások nyomában járni” – Beszélgetés Koltai Róbert színművész-rendezővel Székely István 1931-es filmjéről, a Hyppolit a lakájról, melynek remake-je 1999-ben készült el. Az eredeti filmben Schneider urat a legendás Kabos Gyula alakítja, szerepét a feldolgozásban Koltai Róbertre osztották.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-koltai-robert-a-hyppolit-a-lakajrol;jsessionid=8AA6F2139A2D8362852C1EFFA48AACFA