Az anyag életre kel – Schrammel Imre keramikusművész életmű-kiállítása a Vigadó Galériában

Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész életművéből 2014. március 28-án nyílt kiállítás a megújult és bővült Vigadó Galériában. A nyolcvanéves művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a kiállításra különböző alkotói korszakaiból, köztük legutóbbi munkáiból válogatott anyagot. A főiskolát végül porcelán szakon elvégző Schrammel Imre a diploma megszerzése után a hollóházi porcelángyárba került, ahol vázákat kellett volna készítenie, de ez sehogy se ment neki. Hosszas kísérletezés következtében rájött, hogy a füzérradványi kaolinból nem lehet díszmű porcelánt készíteni, az csak ipari kerámiának jó. Ebből a korszakából véletlenül fennmaradt egy bóhóc-sorozatból származó figura.
Újabb találkozása a porcelánnal 1995 és 2005 között történt, amikor az iparművészeti főiskola rektoraként fölkérték művészeti vezetőnek a herendi porcelángyár igazgatótanácsába. Ezekből a régi herendi mintákkal festett, 30-50 centiméteres figurákból is látható néhány darab a tárlaton, de a herendi manufaktúra kávéházából is megtekinthető egy nagy, egy méteres, jelmezes porcelán alak, a Költő. A szobron 34 különböző nyelven, kézzel írt verssorok futnak körbe ornamentikaszerűen, Shelleytől Tóth Árpádon keresztül Goethéig.
cím
Az anyag életre kel – Schrammel Imre keramikusművész életmű-kiállítása a Vigadó Galériában
közzététel
2014.04.07
copyright
Creative Commons
készítette
MMA DKSZ
rövid leírás
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész életművéből 2014. március 28-án nyílt kiállítás a megújult és bővült Vigadó Galériában.
katalógusszám
-
kulcsszavak
kiállítás, kerámiaművészet
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/az-anyag-eletre-kel-schrammel-imre-keramikusmuvesz-eletmu-kiallitasa-a-vigado-galeriaban;jsessionid=E5E3C6B7471DB3A871BF74B7EF17F7F2