Boz üj – Nemezsátor-készítés kirgiz mesterek vezetésével

Nagy Mari és Vidák István textilművészek meghívására Szapar Izmailov, Kendzsekán Toktoszunova és
Gulmira Kutujeva kirgiz népművészek érkeztek Magyarországra, hogy irányításuk mellett elkészüljön egy négy méter átmérőjű nemezsátor. A tábor két hónapig tartott és közel 100 fiatal vett rajta részt. A munkamódszer olyan, mint évszázadokkal ezelőtt volt, gép alkalmazása nélkül. A filmfelvétel rögzíti az egyes munkafolyamatokat, így a botvágást, a faszerkezet elkészítését – az ajtó, az oldalrácsok, a tetőrudak, és  a tetőkarika kifaragását és összeépítését. A sátrat kötelek és szalagok erősítik, ezek készítéséről is néhány részlet látható. Alaposabban megtekinthető a sátor falára kerülő nádfüggöny (csíj), illetve az azt beborító nemezek elkészítése. A filmet felállítás zárja.
A bemutatott ismeretanyag lehetővé teszi más csoportok számára azt, hogy maguknak a régi módszerek szerint nemezsátrat készítsenek. Ez egy csodálatos közösségi munka.
 
A filmet készítette: Nagy Mari és Vidák István.
A felvételek alapvetően 2003-ban készültek.
cím
Boz üj – Nemezsátor-készítés kirgiz mesterek vezetésével
közzététel
2013.10.02
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Nagy Mari és Vidák István textilművészek meghívására Szapar Izmailov, Kendzsekán Toktoszunova és Gulmira Kutujeva kirgiz népművészek érkeztek Magyarországra, hogy irányításuk mellett elkészüljön egy négy méter átmérőjű nemezsátor.
katalógusszám
-
kulcsszavak
nomád kultúra, jurta építés, nemez-készítés
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/boz-uj-%E2%80%93-nemezsator-keszites-kirgiz-mesterek-vezetesevel;jsessionid=742D9FE4BD1FB00823E5DD22FE0BA91B