Karácsonyi Zsolt: A tér szerepe Páskándi Géza drámáiban

Karácsonyi Zsolt költő, irodalomtörténész (Kolozsvár) „A tér szerepe Páskándi Géza drámáiban" című előadásában Páskándi drámaírói változásait követi nyomon. „Páskándi a drámaszerkezet alapjainak mélyreható ismerete által tudta új köntösben hozni elénk a különböző drámaformákat. Miközben többször is drámaformát vált, a zárt terű abszurdoidoktól indulva a lassan nyitottabbá váló paraboloidokon át jut el a nyolcvanas--kilencvenes években azokhoz a történelmi drámákhoz, amelyekben »egyenesen végtelen nyitás, a folytonosság mint befejezetlenség funkciója uralkodik« Ez a nyitottság az a másik jellemvonás, amely búvópatakként követi végig drámaírói pályáját, hogy aztán a Todogar jaur kvárnában teljes erővel a felszínre törjön."
cím
Karácsonyi Zsolt: A tér szerepe Páskándi Géza drámáiban
közzététel
2012.08.17
copyright
Creative Commons
készítette
Petőfi Irodalmi Múzeum, 2012 – Utómunka: Nagy Rita, Hingyi Gábor
rövid leírás
Karácsonyi Zsolt költő, irodalomtörténész (Kolozsvár) „A tér szerepe Páskándi Géza drámáiban" című előadásában Páskándi drámaírói változásait követi nyomon.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/karacsonyi-zsolt-a-ter-szerepe-paskandi-geza-dramaiban;jsessionid=F8398991645A376F70039B30A293CE78