Török Ferenc portréfilm-előzetes

Török Ferenc Ybl Miklós- és Kossuth-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla készült portréfilm előzetese a templom szó etimológiájával kezdődik; az eredeti latin szó jelentése: ’tiszta folt az égen’. Ez inspirálta az akadémikust üvegtetejű templomok tervezésére. Egy másik fontos szempont számára a szakrális építészetben az egyházról vallott nézeteiből adódik. Az Isten háza kerüljön le a hegy tetejéről a közösség terébe, igazodjon a közösség ritmusához, ne is legyen magasabb a környező házaktól és inkább a betlehemi istálló képére hajazzon. Büszkén mutatja az e szellemben készült nyíregyházi görög katolikus épületegyüttest, amely igazi közösségi tér, belesimulva a város építészetileg sokszínű forgatagába, s híven tükrözi az alkotó ars poéticáját.
cím
Török Ferenc portréfilm-előzetes
közzététel
2014.06.23
copyright
Creative Commons
készítette
-
rövid leírás
Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla készült portréfilm előzetese a templom szó etimológiájával kezdődik; az eredeti latin szó jelentése: 'tiszta folt az égen'. Ez inspirálta az akadémikust üvegtetejű templomok tervezésére.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/torok-ferenc-portrefilm-elozetes;jsessionid=15F060908D6D3E137387185633BA4E53