Juhász Judit (középen)

A magyar nyelv napja

November 13-án van a magyar nyelv napja, amelyet közös versmondással, szavalóversenyekkel és díjkiosztókkal ünnepelnek országszerte. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította ezt a napot a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá – államnyelvvé – tévő törvényt. Az Anyanyelvápolók Szövetsége – az MMA köztestületi rendezvényeként – a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban tartotta ünnepségét, amelyen Juhász Judit, a szövetség elnöke és az MMA szóvivője, Kováts Dániel nyelvész, főiskolai tanár, valamint Wacha Imre nyelvész, beszédtanár Arany Kazinczy-díjat vehettek át, továbbá átadták a Lőrincze-díjat és a Maróti István-emlékérmet is.

Juhász Judit, a szövetség elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a kétszáz éve született költőfejedelem tiszteletére 2017-ben tartják az Arany János-emlékévet, a jubileum pedig az egész év programjaira hatással volt. Kiemelte, hogy az emlékév során a szövetség többek között Arany-konferenciát rendezett és megjelentette az Arany János-szótárat.
A magyar nyelv napi gálán, a Pesti Vigadó Dísztermében a gálaest fővédnöke, Maróth Miklós egyetemi tanár, az MTA rendes tagja és az MMA Tanácsadó Testületének tagja mondott ünnepi köszöntőt.
A klasszika-filológus beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes a magyar nyelvhez érzelmileg közelíteni, s a magyar nyelv iránti szeretet nem feltétlenül ott és úgy nyilvánul meg Magyarországon, ahol kellene. Noha a legtöbb magyar számára fontos a magyar nyelv, mégis megfigyelhető annak "primitivizálódása és romlása". Maróth Miklós figyelmeztetett a nyelvi műveletlenség és a nyelv babona szintű ismeretének veszélyeire, valamint arra, hogy a közgondolkodásban még mindig élnek régen meghaladott tudományos elméletek, például a szkíta vagy sumér nyelvrokonítások. „A magyar nyelv több ezer kilométeren át vándorolt a Volga és a Káma összefolyásának vidékéről a Kárpát-medencébe, ami valóságos csoda, inkább ezért kellene büszkének lenni erre a több ezer éves kincsre" – jegyezte meg a kutató. A Kárpát-medencei magyarság genetikailag igen különböző népelemektől származik, a magyar népet ezért a közös származás fikciója mellett elsősorban a magyar nyelv és az arra épülő kultúra tartja össze – hangsúlyozta.
Ebben az évben az Arany Kazinczy-díjban hárman is részesülhettek: Juhász Judit, Kováts Dániel és Wacha Imre.
A Lőrincze-díjat 2017-ben H. Varga Gyula kommunikációkutató nyerte el. A Maróti István-emlékérem idei kitüntetettje Gömöri Árpád beszédművelő, középiskolai tanár lett. Az idén először átadott, fiatal nyelvészek számára megalapított Deme László-ösztöndíjat Schirm Anita és Pölcz Ádám vehették át.
Az ünnepség keretében kihirdették az Anyanyelvápolók Szövetségének 2017. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című pályázatának eredményeit, valamint kiosztották Balatonfüred városának díjait a Kisfaludy Sándor versmondó verseny győzteseinek.
Az est második részében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezett gálaműsorban Herczku Ágnes Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és a Zagyva Banda, valamint a Cédrus Táncegyüttes léptek színpadra, továbbá az Arany János Emlékév díjnyertes ifjú versmondói: Bajkó Edina (Marosvásárhely), Bari Fatima (Királyhelmec), Deák Gellért Gedeon (Kovászna), Kerekes Ákos (Kolozsvár), Lukács Lilla Réka (Budapest), Oszvald Balázs (Veszprém), Séra Dániel (Bátyu), Varga Klaudia (Óbecse) közreműködtek, illetve Albert Júlia kolozsvári színművész, egyetemi tanár adtak elő egy-egy Arany János-költeményt.

• • •

A magyar nyelv napját megelőző hétvégén a szerbiai Óbecséről érkező Péter Lea nyerte meg a II. Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Színházban. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház közös szervezésében megvalósuló szavalóverseny döntőjét szombaton és vasárnap tartották a magyar nyelv napja alkalmából. A döntőben 23 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megnézhette a közönség. A verseny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság volt. Már most biztos: a Nemzeti VERSenyt 2018-ban harmadik alkalommal is meg fogja hirdetni a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.

2017. november 13.