Fotó: Lugosi Lugo László

Agyfogyatkozás

M. Novák András tárlata az Újlipótvárosi Klub-Galériában
 
Agyfogyatkozás címmel február 4. és március 1. között tekinthető meg M. Novák András festőművész új tárlata az Újlipótvárosi Klub-Galériában. A Munkácsy Mihály-díjas alkotónál a megnyitó előtt jártunk a galéria szomszédságában található műtermében.
M. Novák András, az 1968-ban Kmetty, Barcsay és Szentiványi tanítványaként végzett festőművész, évtizedek óta dolgozik újlipótvárosi műtermében. Képeiben kiemelt szerepet kapnak az applikált felületek (kátránypapír, hullámpapír, textil stb.).
„Egy meghasadt világ tájképei" – Keserü Katalin művészettörténész karakteres mondata juthat eszünkbe, mialatt a tárlatot népszerűsítő albumát lapozgatjuk. Ugyanakkor idézhetnénk M. Novák András másik gyakori méltatójának, Wehner Tibornak egyik pontos megállapítását, miszerint: „Képei, képtárgyai által talán elmerülő civilizációk utolsó emlékei jelennek meg, talán a kiüresedett nagyvárosi lét bizonytalanságokká hámló rétegei köszönnek vissza, vagy talán a tudati síkok emlékidézései vetülnek ki a megzavarodottság, a kétségbeesés fásult látomásaiként." Alkotásainak, akárcsak egyéni tárlatainak címei általában provokatív telitalálatok. Az Agyfogyatkozás képeit megtekintve felmerül a kérdés: miként vált a festőművész számára témává az agy, a gondolkodás.
„Szinte párbeszédbe kerültem az agyammal, hogy valahol van ő meg én is vagyok valahol, mint személyiség és találjunk egymásra – kezdi mesélni a M. Novák András. – A kiállítás címe egyben utalás arra is, hogy napjaink emberére oly mértékben erőszakolnak rá számos felesleges tudattartalmat, hogy képtelen birtokolni a saját agyát, uralni tudatának funkcióit. Emiatt nagyon nehéz, szinte képtelenség tisztán végiggondolni az emberi létezésre vonatkozó alapkérdéseket és kihívásokat. Idegen szándékok és benyomások mentén sodródunk, megfosztva a gondolkodás szuverenitásától."
Akármennyire magára maradt a kortárs festészet, annak képviselői bármennyire nehezen találnak hangot a társadalomhoz, a hetvenegy éves festőművészben ma is megvan a szándék, hogy mondanivalójával utat keressen az emberekhez. „Ennek a századnak az embere manipulált magára hagyottsággal ténfereg és az agyát abszolút nem használja, mert az zavaros dolgokkal van feltöltve" – idézi fel egyik alapgondolatát, amely a tárlaton kiállított képek megalkotására sarkallta. „Egy lélegzetre született ez az anyag – magyarázza. – Reflexió a korra."
Az alkotómunka során intuícióira hallgatott, különösebben nem járt utána az agyfunkciókkal kapcsolatos kutatási eredményeknek, annyit azonban leszűrt, hogy „ebben a tekintetben is hihetetlen fehér folt vagyunk saját magunknak". Sokszor az orvostudomány is csak tapogatózik az ismeretlenben.
Képein újfent megjelennek a mindennapi élet vetületei. Ezekhez igyekezett megtalálni a megfelelő ábrázolási módot. A létrejött alkotás sokszor annyira kódolt, hogy szükség van egy-egy provokatív címre a figyelem felkeltéséhez. „A Hálózat című kép azt is példázza, ahogyan az agyunk be van kapcsolva különböző televíziós, rádiós és egyéb virtuális rendszerekbe, amelyek lényegében megfosztanak minket a saját agyunktól, olyan mértékben, hogy az már nem is a mienk."
A festőművész hozzáteszi, hogy mégis megvan bennünk a készség a kontrollra, a gondolkodásra, az eligazodásra: az egy kihívás, hogy gondolkodni kell. Szeretné, ha az emberek legalább egy pillanatra megállnának a képei előtt.
Nemcsak a játék kedvéért érdemes felvetni: mi lenne, ha M. Novák András óriás plakáthelyet átfogó alkotásai „poszterei", „művészi falvédői" vagy „humántapétái" közül néhány megjelenhetne a legforgalmasabb utcákon, tereken, aluljárókban?
2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti, valamint Film- és Fotóművészeti Tagozata által hirdetett Humántapéták című pályázat kiírásakor, majd a pályamunkákból a Pesti Vigadóban létrejött tárlat megvalósulásakor a szándékuk nem kevesebb volt, mint hogy olyan anyag álljon össze, mely az „életet hirdeti" és ellenáll annak a tendenciának, mely sajnos azt mutatja, hogy eltűnőben van a nagyon is rangos és nívós magyar plakátművészet.


Az Agyfogyatkozás című tárlat ünnepélyes megnyitóját február 4-én tartották az Újlipótvárosi Klub-Galériában (Budapest XIII., Tátra utca 20/B.) A tárlatot Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja nyitotta meg.
2016. február 4.  |  m. novák andrás