Animációs körkép

Kiosztották a KAFF díjait

Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nagydíját, amelyet június 24-én este a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban adtak át. Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatának díját, melyet a legjobb animációs munkáért ítélnek oda, a Mimik nyerte el, rendezője Varga Petra. A díjkiosztó előtt mutatták be a Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztette Animációs körkép című kiadványt, mely az MMA MMKI kiadásában jelent meg. A Fundamenta profunda sorozat harmadik kötete a magyar animáció aktuális kérdéseit vizsgálja.
A nagydíjjal járó 1,5 millió forintot Kecskemét város ajánlotta fel. A Magyar Művészeti Akadémia díjával félmillió forint jár.
MIMIK / Rendező: Varga Petra
magyar rövidfilm 2016 • 04'00''
A 3D technikával készült animációban két pantomimes fogyasztja láthatalan ebédjét, amikor megjelenik egy galamb... A film készítője, Varga Petra 1986-ban született, a MOME animáció szakán tanult, ezzel a filmmel szerezte MA diplomáját.
    A legjobb rövidfilm kategóriadíját Bucsi Réka Love című filmjének ítélte oda az öttagú zsűri, a legjobb televíziós sorozat pedig a Koós Árpád és Klingl Béla rendezte Hunor lett. Mindkét alkotást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1,5-1,5 millió forint összegű felajánlással jutalmazta.
    A legjobb alkalmazott animáció Ertsey Donát Áron Tiszta szívvel című filmje lett, a legjobb diákfilm díját az Orosz Tina rendezte A 13. királylány című alkotásnak ítélték, míg a Metropolitan Egyetem különdíját Mira Kristóf Zénó All my days című filmje kapta.


    
Idén 13. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a magyar animációs filmek seregszemléjét, amellyel párhuzamosan zajlott a 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál.
    Ennek keretében a legjobb egészestés játékfilm a holland Michael Dudok de Wit A vörös teknős című filmje lett. A legjobb televíziós sorozatnak a francia Paul Leluc A nagyon hosszú vakáció című alkotását választották, míg a legjobb tv-speciál díját az angol Jakob Schuh és a Jan Lachauer Lázadó rímek 1. című filmjének adták.

További díjazottak: az Országos Diákzsűri díját megosztva a Lázadó rímek 1. és a francia Sebastien Laudenbach filmje, A levágott kezű lány kapta.
    A legjobb elsőfilm különdíját Nagy Szabolcs filmje, a Fiaskó kapta.
    A Magyar Filmkritikusok Díja amelyet a fesztiválra akkreditált kritikusok, újságírók szavaztak meg a magyar rövidfilmes és diákfilmes versenyprogramból a Dell'Edera Dávid rendezte Balkon című alkotásé lett.
    A közönségdíjat a francia-svájci Claude Barras filmjének, az Életem Cukkinikéntnek ítélték.
    Az MTVA különdíját pedig A Hoppi mesék Az emlékezés ünnepe kapta, amit Rófusz Ferenc rendező, az MMA köztestületi tagja jegyez.
    A fesztiválon 27 ország mintegy 400 filmjét vetítették. A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége ezúttal Ausztrália volt, így a magyar és az európai versenyprogram mellett 38 ausztrál animációt is műsorra tűztek.

2017. június 24-én a KAFF kísérőprogramjaként került bemutatásra Kecskeméten a Magyar Művészeti Akadémia Módszertani és Művészetelméleti Kutatóintézetének Fundamenta profunda sorozatában Animációs körkép. A magyar animáció oktatási, intézményi, forgalmazási és pályázati lehetőségei – rövid történeti kitekintéssel címmel megjelent tanulmánykötet. A hiánypotló könyvet a két szerkesztő, Fülöp József és Kollarik Tamás, továbbá Kucsera Tamás Gergely – úgy is mint az egyik sorozatszerkesztő és úgy is mint az MMA főtitkára –, valamint Jankovics Marcell – aki az előszót írta – ajánlották a szakemberek, érdeklődők figyelmébe. (A sorozat másik szerkesztője Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója.)
Tartalom:
 • Jankovics Marcell: Előszó
 • Fülöp József – Kollarik Tamás: Bevezetés
 • Fülöp József: Az animáció fejlődéstörténete és oktatása
 • Kárpáti György: A nemzetközi animáció rövid története
 • Orosz Anna Ida: A magyar animáció rövid története
 • Orosz Anna Ida – Mikulás Ferenc: Az animációs filmfesztiválok
 • Takács Ildikó Katalin: A filmforgalmazásról röviden • Animációs filmek a hazai mozikban
 • Horváth Ádám Márton – Horváth Mária: Televízió és animáció itthon és külföldön
 • Ringeisen Dávid: Animáció és internet
 • Fülöp József: Oktatás
 • Vincze Zsuzsanna – Taba Miklós – Kollarik Tamás: A magyar animáció támogatási lehetőségei és gyakorlat Európában és Magyarországon
 • Temple Réka: Koprodukciók, az együttműködés különböző formái
 • Varsányi Ferenc: Kitekintés az Egyesült Államok animációs filmgyártására
 • Támogatás a gyakorlatban – a Salamon király legendája, a Hoppi mesék, a LOVE című film és a CUB Animation stúdió
A könyv egyelőre kereskedelmi forgalomba nem kerül, de a Kutatóintézettől megrendelhető.