Balázs Mihályt tagjává választotta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia

Balázs Mihály Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt március 14-én tagjává választotta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia. A salzburgi székhelyű intézmény célja a tudományos és művészeti területek közti nemzetközi párbeszéd kialakítása.
Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia megszületése az 1980-as évekig vezet vissza. Az ausztriai Salzburgban 1985-ben állt össze az a csoport, aminek munkája révén, öt évvel később, végül megszületett az Akadémia. A salzburgi szívsebész, Felix Unger, Bécs korábbi érseke, Franz König bíboros illetve a politikatudomány és a filozófia doktora, Nikolaus Lobkowicz azzal a céllal kezdtek az intézmény megszervezésébe, hogy elősegítsék egy tudósokból és művészekből álló európai hálózat létrejöttét, mely különböző perspektívákból képes válaszokat adni a kulturális és tudományos élet kurrens problémáira és kérdéseire.

Felix Unger, König bíboros és Nikolaus Lobkowicz vélekedése szerint a különböző diszciplínák és az azokra jellemző terminológiák különbözősége túl bonyolulttá és terheltté teszi a területek közti kommunikációt, és egyúttal elzárja a teljes kép vizsgálatának lehetőségét. „Az egész több mint a részek összessége" – vallják az alapítók, ezért az 1990-ben hivatalosan is intézményesülő Akadémiába meghívták minden tudományos- és művészeti terület képviselőit.

Balázs Mihály nevéhez közel harminc megvalósult terv, elsősorban köz- és szakrális épületek fűződnek. Első fontos munkája a Kazincbarcikai Görögkatolikus templom volt, melyet számos további templom követett, például Sopronban, Fehérgyarmaton vagy Budapesten. Nemzetközi sikert is aratott munkája a MATÁV Igazgatási Központ (1999). Két egyetemi épülete a Görögkatolikus Hittudományi Főiskola (2003) Nyíregyházán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara (2004) Budapesten, előbbiért Szent Atanáz díjat kapott.
2005-ben munkáit és gondolatait magába foglaló terjedelmes monográfia jelent meg róla, ebben Somogyi Krisztina így ír: „Ez a könyv, amely Balázs Mihály szemléletéről és munkáiról szól, beszélgetések sorozatával indult. Ennek eredménye az a szöveg, amely három téma köré csoportosítva a könyv vázát adja, s amely reményeim szerint plasztikusan ábrázolja a jelenkori magyar építészet egyik leghitelesebb alkotóját. Azt az embert, aki nemcsak épületeivel gyakorol jelentős hatást; mert legalább ilyen meghatározó szerepvállalása az oktatásban, a különböző szakmai szervezetekben és fórumokban. Az alkotói és az oktatói munka annyira szorosan összefüggnek életében, hogy amikor 40 éves korában, 1995-ben Ybl díjjal tüntették ki, egyéni hangvételű építészeti szemléletét és az egyetemhez fűződő szoros kapcsolatát egyaránt kiemelték a szakmai méltatásban."
2014. április 9.  |  balázs mihály