Balettelőadások Bulgáriában 1956-ra emlékezve

A SZEGEDI KORTÁRS BALETT TÁNCSZVIT ÉS RÍTUS CÍMŰ ELŐADÁSA AZ 1956-OS FORRADALOM EMLÉKÉRE

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Balett közösen mutatkozik be produkciójával Bulgáriában október 23-án – az 56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Az emlékév e fontos táncművészeti eseményét a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.
TÁNCSZVIT — Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült rövid mű, a szabadságharc pillanatait, lendületét igyekszik megeleveníteni, és tiszteleg a hősök előtt. A kivetített fotók a közös lelkesedés örömét, a szabadság vágyának érzetét, valamint az utcai harcok emlékét, a pusztítás szomorú képeit elevenítik fel a darab hátterében. Bartók Táncszvitje a magyar népzene tisztaságából, dinamikájából és mélységéből táplálkozik, így adekvát az ünnepi megemlékezés őszinte aktusához.

RÍTUS — A természetes, a nyers erővel és hittel teli élet mindig helyet követel. Ha kell, eltörölve kifinomultabb, „túlcivilizált" kultúrákat. Majd azok maradékán, romjain új rítusokban építi magát. Mígnem maga válik hasonlóvá az általa eltaposott világhoz. A körforgás állandó. Mindig jön újabb generáció, újabb horda. Rítusaik pedig segítik az adott közösség tagjait, hogy kontaktusba léphessenek a hitük lényegét és kultuszuk tárgyát jelentő transzcendens valósággal. Emberi és isteni énünk küzdelme végtelen és feloldhatatlan.
Koreográfus: Juronics Tamás, Balettigazgató: Pataki András, Művészeti vezető: Juronics Tamás

2016. október 23., vasárnap, 19.00 óra
Szófiai Opera és Balett
2016. október 23., vasárnap, 19.00 óra
Plovdiv, Borisz Hrisztov Kultúrház

Szervezők: Magyarország Szófiai Nagykövetsége, Szófiai Magyar Intézet