Bethlen-szobor Kolozsváron

Erdélyi fejedelemmé választásának négyszázadik évfordulóján, idén október 23-án állíthatják fel Bethlen Gábor egész alakos bronzszobrát Kolozsvárott.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke jelentette be a hírt, aki egyben a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Péterfy László szobrászművész – pályázati pénzekből és közadakozásból készülő – alkotását a kolozsvári alsóvárosi református templom kertjében helyezik majd el.

Péterfy László tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festő szakán végezte 1954 és 1959 között. Mesterei Kádár Tibor és Miklóssy Gábor voltak. Festőnek indult, az 1960-as évek első felében festőművészeti tárlatokon szerepelt Maros megyében. 1966-ban települt át Magyarországra, itt a magyar népi mesterségeket támogató mozgalom egyik szervezőjeként működött, az erdélyi középkori és reneszánsz művészet, s a népi kő- és fafaragás művészetének folytatója és tovább hagyományozója. Egyre inkább a szobrászat lett a fő művészeti kifejező eszköze, szobrászata alapvetően figurális és hagyományőrző. Épületszobrászattal is foglalkozott, Makovecz Imre épületeihez tervezett szobrokat, elsőnek a sárospataki Művelődési Házhoz készített két oszlopszobrot mészkőből (1986). Később dolgoztak együtt, a paksi Szentlélek katolikus templon Makovecz Imre tervei alapján épült fel 1990-ben. Számos köztéri alkotást készített, s mellette kisplasztikákat. Főleg fa, bronz, vörösréz lemez, mészkő, néha márvány szobrainak alapanyaga. Műveit a Magyar Nemzeti Galéria és a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. (forrás: wikipédia)
 
2013. június 27.  |  péterfy lászló bethlen gábor