Csaknem hetven településen ünneplik meg a magyar széppróza napját

Országszerte és határon túl csaknem hetven településen, több mint 120 kortárs író részvételével ünneplik meg első alkalommal a magyar széppróza napját. A február 12. és 23. között zajló több mint száz program szervezésében több mint ötven magyarországi és határon túli kulturális intézmény és szervezet vesz részt, mindezekről részletes információ a www.magyarszepprozanapja.hu internetes oldalon található.
A magyar széppróza a 19. és 20. században olyan beteljesülést ért meg, amely érdemes arra, hogy felhívjuk rá a figyelmet – mondta el előzetesen Mezey Katalin Kossuth-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. Kiemelte: Jókai Mór a magyar irodalom talán legelfogadottabb alakja, életműve egy egész külön univerzum, amely minden korosztály számára tud olvasmányélményt kínálni.
A Magyar Írószövetség tavaly novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját. A rendezvénysorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett az MMA – mint kiemelt szakmai partner –, a február 18-i központi gálát a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik meg.
Magyar Széppróza Napja Gálán köszöntőt mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja és Mezey Katalin. A gála alkalmából rendezett novellaíró verseny részvevői: Bene Zoltán, Nagy Koppány Zsolt, Végh Attila és Weiner Sennyey Tibor. A zsűri tagjai: Mezey Katalin, Orbán János Dénes, Szakolczay Lajos és Szőcs Géza. Ebből az alkalomból mutatják be Az év novellái 2018 című antológiát. Közreműködik: Kubik Anna, Tallián Mariann és Turi Bálint színművészek.
Más programok mellett február 18-án, Balatonfüreden tárlatvezetés lesz a Jókai Emlékházban, Budapesten a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében a Versek szódával eseménysorozatban is Jókaira emlékeznek.
Komáromban, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség és Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a Duna Menti Múzeumban eredeti Jókai-ereklyék tekinthetők meg a Jókai Emlékkiállításon, emellett sor kerül a Főhajtás Jókai Mór szobránál című programra. Ugyanitt az Ünnepi gálaműsor íróvendégei Gál Sándor és Szörényi László lesznek. A komáromi rendezvényekről honlapunk olvasói külön itt tájékozódhatnak.