Baksai József (b) és Szilágyi János festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia festészeti díjasa (j) (MTI Fotó: Komka Péter)

Élő magyar festészet 2018

A Magyar Festészet Napja rendezvény idei program­sorozatának Eger az egyik kiemelt, vidéki helyszíne, ezért Élő magyar festészet 2018 címmel nyílt kiállítás 2018. október 13-án a Kepes Intézetben. A meg­hívásos tárlaton magyar festők három gene­rá­ciójából válogattak a kurátorok; november 13-ig közel kétszáz festmény látható. A megnyitón átadták az életműdíjat egy 70 év feletti mesternek, Orosz Jánosnak, aki az MMA köztestületi tagja. A Magyar Művészeti Akadémia festészeti díját a közép­ge­neráció egy jeles képviselője, Szilágyi János kapta, a Maticska Jenő-díjat egy fiatal tehetség, Czene Márta, valamint Eger város díját Nádas Alexandra vehette át.
A festészet ünnepének számító magyar festészet napja központi rendezvényét immár 17. alkalommal tartották meg. A Kepes Intézetben egy hónapon át látható kiállítás a magyar festők három nemzedékének munkáiból ad keresztmetszetet, látogatói egyszerre találkozhatnak a régi és új, a szakrális és a világi művészettel. A tárlat díjtalanul látogatható.
A Magyar Festészet Napja egy az egész Kárpát-medencét felölelő rendezvénysorozat, mely a festőművészek védőszentjének ünnepéhez, Szent Lukácshoz (október 18.) kapcsolódik. Az eseményt a Magyar Festészet Napja Alapítvány hívta életre és működteti, a rendszeres támogatók között a Magyar Művészeti Akadémia is megtalálható, s az MMA Képzőművészeti Tagozata is minden évben kiosztja a rendezvényhez kötödő festészeti díját. Ezt 2018-ban Szilágyi János grafikus és festőművész vette át Baksai Józseftől.
Az egri önkormányzati intézmények, s kulturális partnereik együttműködésével a Ziffer Sándor Galériában, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, a Templom Galériában, valamint az Arkt Galériában is láthatók kiállítások a Magyar Festészet Napján.
Szolnokon is több kiállítás várja a festészet szerelmeseit, mások mellett 2018. október 20. és november 20. között Szabó Tamás Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben. Ez a kiállítás egyben az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál társrendezvénye.
2018. október 15.  |  szabó tamás baksai józsef magyar festészet napja orosz jános