Fotó: Török Máté

Építőművészek a Felvidéken

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2016. szeptember 8–11. között szakmai tanulmányúton vett részt a Felvidéken. 
Az út első állomásán, Kassán a KVP lakótelepi Isteni Irgalom katolikus templomot Pásztor Péter mutatta be, majd a kassai vár falai között a 2013. évi EKF program keretében felépült szabadtéri színpadot tekintették meg a résztvevők, Sekan János vezetésével. Ezután a Rákóczi Múzeum, a Rodostói Ház, majd a Szent Erzsébet-dómban a Rákóczi-kripta következett.
A Tagozat tagjai részt vettek Grekofski Nathalie építész Életem épületei című, a Rovás Galériában megrendezett kiállításának megnyitóján.
Másnap Sáros vármegyében, Bártfán a Szent Egyed bazilikát nézte meg a Tagozat, majd a városháza épületében helytörténeti kiállítást tekintettek meg. A felújított városfalak körbejárása után két fatemplomot, a hervartovi Assisi Szent Ferenc római katolikus fatemplomát (a XV. században vörösfenyőből építették, falait értékes gótikus táblaképek és falfestmények díszítik, 2008-ban a Kárpátok további hét fatemplomával együtt felkerült az UNESCO Világörökségi listájára), majd Trócsányban (Tročany) a Szent Lukács evangélista görög katolikus fatemplomot (1739-ben emelték) tekintették meg. Vetítettképes előadás keretében több kassai építész – mások mellett Martin Drahovsky, Sekan János, Koban Juraj – mutatta be munkáit, majd Rudolf Mihály Füzéri vár-rekonstrukciójáról hallhatott részleteket a küldöttség. 
Szeptember 10-én a Szepesi várat látogatták meg, majd Lőcsén a főteret uraló, háromhajós gótikus Szent Jakab-templomot tekintette meg az Építőművészeti Tagozat, amelynek legértékesebb része a világ legnagyobb, 18,6 méter magas gótikus szárnyas oltára (lőcsei Pál mester műhelyében készítették 1507-17 között). A lőcsei városháza épületében a Szepesség Múzeumát járták be, majd meglátogatták Csütörtökhelyen  a kétszintes Zápolya-kápolnát.
A felvidéki tanulmányút utolsó napján a Jászói Apátság épületében és könyvtárában jártak, majd a cseppkőbarlang természeti csodáit tekintették meg. A látogatást három felújított templom felkeresésével zárta a Tagozat: az út végén a tornai, a csécsi és a restei templomokat nézték meg.
A tornai római katolikus templom részben magyar támogatással megvalósult helyreállítási munkálatait Krcho János vezette, a falképek restaurálását Peter Gomboš restaurátor irányította. A felújított szentélyt és főoltárt 2014-ben újraszentelték, azóta a templom közép-európai jelentőségű falképei mindenki számára látogathatókká váltak.
A csécsi templom a XIII. század végén épült, a XVIII. században szerezte meg a református egyház. Ebben az időben fedték be vakolattal az értékes középkori freskókat, amelyeket később feltártak, és a XX. század végére restauráltak.
A 2013-ban felszentelt restei Rózsafüzér Királynője tiszteletére emelt templom megtekintése zárta a bőséges látnivalókat felvonultató tanulmányutat. Resten a 2006-ban kezdődött építkezés terveinek elkészítésére Friedmann László kassai építészt kérték fel, a belső terek tervezését (és részben kivitelezését) Szabó Ottó képzőművész készítette.

Építőművészek Felvidéken (2016)
Az MMA Építőművészeti Tagozata 2016 szeptemberében szakmai tanulmányutat tett Felvidéken. A kisfilm összefoglalja a tanulmányút legfontosabb állomásait (MMA, 2016):
2016. szeptember 14.  |  pásztor péter krcho jános