2014. július 11. – szeptember 20.
Vigadó Galéria
V. Bp., Vigadó tér 2.
Molnár Edit

Gyepsori emberek tegnap és ma

Molnár Edit fotókiállítása

Gyepsori emberek tegnap és ma címmel Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítása nyílt július 10-én, csütörtökön 18.00-kor a Vigadó Galériában.
A művész, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az 1970-es években Balmazújvárosban és környékén fotografált, ezekből a felvételekből mutat be mintegy 50-60 képet, köztük 12 nagyméretűt, 100×70 centiméterest, a többi 30×40 vagy 40×50 centiméteres lesz. Az anyag tényszerűsége egy letűnt világot dokumentál, ezek az arcok, az öltözködés, a táj, benne a házakkal ma már nem létezik, mondta a fotográfus az MMA-nak.

Azt is elárulta, hogy a kiállítás anyaga irodalmi ihletésű, Veres Péter Gyepsor című könyvéből indult ki. Volt egy szellemi kör, amelybe beletartozott többek között Kondor Béla festő, grafikus, Németh Lajos művészettörténész, Czine Mihály és Bodnár György irodalomtörténész, de voltak köztük zenészek és építészek is. A belvárosi Bárczy István utcában levő Quint presszóban – amely Kovács Pál kardvívó olimpiai bajnoké volt – rendszeresen találkoztak a 70-es években. Egyik alkalommal Kondor Béla ott hívta fel a fotós figyelmét Veres Péter íróra és Gyepsor című írására, mondván, hogy nem csak a divatos irodalmat kell ismerni.





Molnár Edit elsősorban íróportréiról volt ismert, ezekből a képeiből – köztük Veres Péter portréjából – rendeztek kiállítást a balmazújvárosi művelődési házban, akkorra már olvasta a Gyepsort, amelynek történetei ott és a városszéli szegénysoron játszódnak. Ahogy visszaemlékezett, hála a könyv ismeretének, jól szót értett az ottaniakkal, az egyenes tartású és beszédű emberekkel, ezek után minden évszakban odautazott és fényképezett.

A fotóművész találta ki, hogy ezt az anyagát állítsák ki a Vigadó Galériában, mert ezen a helyen 2000-ben életmű-kiállítása volt és nem akarta ismételni önmagát. A kiállításra magyar és angol nyelvű katalógus is megjelent a tárlat képeiből, Szőcs Géza előszavával.

A tárlat megnyitóján (amely szeptember 20-ig lesz látható) Fekete György, az MMA elnöke köszöntötte a megjelenteket és magát a művészt, a kiállítást Szarka Klára fotótörténész nyitotta meg. Közreműködött Faragó Laura énekművész, aki Balmazújváros környéki népdalokból adott elő, Szersén Gyula színművész pedig részletet olvasott fel Veres Péter Gyepsor című könyvéből.
2014. június 27.  |  molnár edit