Savaria Filmszemle ötödször

Május 23-a és 25-e között immár ötödik alkalommal rendezi meg a Szombathelyi Médiaközpont a Savaria Filmszemlét, ahol minden eddiginél több, 205 filmet neveztek a készítők a versenyprogramba. A nemzetközi filmszemle és szakmai konferencia a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Kulturális Alap mellett a Magyar Művészeti Akadémia anyagi támogatásával jött létre. A zsűri tagja többek között András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja is. A szakmai programon mások mellett részt vesz Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó Nkft. ügyvezetője, az MMA levelező tagja.
A versenyfelhívást idén négy kategóriában tette közzé a Szombathelyi Médiaközpont. A hagyományosan meghirdetett dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák mellett idén diákfilmeket is vártak a szervezők – műfaji megkötés nélkül. Végül beérkezett 90 dokumentumfilm, 26 filmetűd, 31 kisjátékfilm és 58 diákfilm, emellett a határon túlról is kaptak huszonhárom magyar nyelvű filmet. Továbbá idén először Szombathely testvérvárosaiból – három Finnországból, kettő Franciaországból (Tours), egy-egy Németországból (Kaufbeuren), Grúziából (Kutaisi), Izraelből és Kínából – idegen nyelvű alkotásokat küldtek a filmkészítők.
A programban szereplő filmek teljes hossza összesen 78 óra 22 perc – ennyi időt töltött filmnézéssel a neves szakemberek alkotta zsűri: András Ferenc filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező. A zsűri a legjobbaknak járó díjakat május 25-én, a filmszemle gáláján adja át. A pontszámok alapján kialakult sorrendet figyelembe véve állították össze a vetítési programot, amelyben 22 órányi filmet láthat a közönség az Agora-Savaria Filmszínház kamaratermében május 23-án 9.00 és 14.00, valamint 15.00 és 20.00 óra között; továbbá május 24-én és május 25-én 9.00-től 15.00 óráig. A belépés ingyenes, a részletes vetítési sorrend megtalálható a filmszemle internetes oldalán, a savariafilmszemle.hu honlapon.
A filmes programban egy díszbemutató is helyet kapott: az Örök tél című, 2017-ben készült magyar történelmi filmdráma a második világháború végén málenkij robotra hurcolt több százezer áldozatnak állít emléket. Ezt május 24-én 16 órától nézheti meg a közönség, majd találkozhat Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Lajos Tamás producerrel.
 
A Szombathelyi Evangélikus Egyházközséggel együttműködve rendezik a filmszemle szakmai programját. A mozgókép mint közösségformáló eszköz című előadássorozatot a Vasi Megyei Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat székházában kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.
 
A szakmai program:
május 23. szerda, 14.3017.00
Fűzfa Balázs, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docense; Bakó Béla, a Vas Megyei TIT Egyesület igazgatója; Horváth Zoltán AGORA Szombathelyi Kulturális Központ rendezvényszervezője; Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke
 
május 24. csütörtök, 09.0012.00
Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke; Jakab Péter, a Bonum TV ügyvezetője; Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója; Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség lelkésze
 
május 24. csütörtök, 14.0017.00
Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró; Lajos Tamás operatőr, producer; Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora; Rófusz Ferenc Kossuth-díjas, Oscar-díjas filmrendező; Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár, a MMA  tagozatvezetője; Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója; Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó Nkft. ügyvezetője
 
május 25. péntek, 09.0012.00
Hertai László Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár; Merza Gábor színész, rendező, operatőr, a Diákfilmszemle alapítója; Vágvölgyi András, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium médiapedagógusa; Petrovits Genovéva filmszemle szervező.