Aknay János: Jézus bevonulása Jeruzsálembe | akril, falemez, 55×75 cm, 2002–2014

Jézus élete megihlette a művészeket, és a gyermekeket is

A Jézus élete, … engedjétek hozzám a gyermekeket! képzőművészeti projekt gyümölcseként Aknay János, az MMA rendes tagja, ef Zámbó István és Tábori Csaba festőművészek képeiből nyílt kiállítás március 22-én a Pesti Vigadó foyer-jében, ahol a díjnyertes gyermekmunkákat is bemutatták. 2016-ban ugyanis az iskolásokat megszólító kezdeményezés indult, aminek célja, hogy a tanulók megismerjék a Biblia kultúráját és történeteit, különös tekintettel Jézus életére. A számos vidéki helyszínen megforduló, országjáró festménykiállítás végén, a legjobbak az MMA székházában közösen állíthattak ki a művészekkel.

A különleges kiállítás alkalmából a Vigadó Galéria vezető kurátora, Mendelényi Zoárdné Tünde elsőként az MMA tiszteletbeli elnökét, prof. em. Fekete Györgyöt kérte fel az egybegyűltek köszöntésére, aki elsőként a gyerekekhez fordult, és elismerését fejezte ki nekik. Kifejtette, hogy elképesztő történeti gazdagság van a Bibliában, a gyerekek lenyűgözően látják az értékeket, a hitet, és gyereke munkáiban már a jövő képzőművész tehetségeit remélte látni, továbbá megköszönte a profik munkáit is. A jó, a segítség, az áldozat útja hosszú, a bűné rövid. Jézus tökéletessége példa, ami felé törekedni kell.
Pecsuk Ottó, református lelkész, a Magyar Bibliatársulat elnöke hangsúlyozta, hogy jelenleg 12 magyar egyház Bibliamunkáját képviseli, és nagy örömmel csatlakoztak a Jézus élete programsorozathoz, hiszen a missziójuk a bibliai tanítások terjesztése, hiszen a Biblia mindenkié. Ez a közel négy éves projekt módot adott arra, hogy egy korábbi elképzelésüket, mely szerint olyanok számára is elérhetővé tegyék a Bibliát, akik kisebbségnek számítanak, ilyenek voltak a vakok és gyengén látók, siketek, társadalmi szempontból marginalizálódott csoportok és természetesen a gyermekek. Így a rajzpályázatban résztvevő gyermekek már saját Bibliájukból inspirálódhattak. Mondandóját pedig így zárta: „A gyermekek a kegyelem megnyilvánulásának tanúi. Ezért szerette őket Jézus is! A gyermeki őszinteség, ami megnyilatkozik a kiállított képeken, kéz a kézben a legmagasabb művészet megnyilvánulásaival vezessen el bennünket Jézushoz!"
A megnyitón a festőművészek műveiről készült könyvet P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlotta a vendégeknek. A művészek 21 bibliai téma alapján dolgoztak. A felkérés eredményeként Aknay János tizenkettő, ef Zámbó István tizenhét, míg Tábori Csaba huszonegy képet festett meg. Matula Péter műgyűjtő, az ötlet kitalálója elmondta, hogy a projektnek fontos célkitűzése volt, hogy a megvalósulást követően számos nagyobb városban, illetve kisebb településeken is találkozhasson a munkákkal a közönség. Ami közös a művészben és a gyermekben, hogy őszintén fogalmaz. Az országos eseménysorozat végén, az ünnepélyes záró kiállításon, a Pesti Vigadóban, minden kiállító gyermeket ajándékkal jutalmaztak.
A kiállítás 2018. március 23-tól április 15-ig (naponta 10 és 19 óra között) térítésmentesen látogatható a Pesti Vigadóban.