Penkala Éva: Mandala No. 10 – Álmaim, 2017, varrás, hímzés

Két dallam

Scherer József és Penkala Éva kiállítása a Vigadó Galériában


Penkala Éva textilművész és Scherer József formatervező művész – utóbbi a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – művészházaspár. Életútjuk, ahogy személyük, mint a jin és jang kapcsolódik össze. A kettősség mindent átható ereje és annak feloldása a mikroszinttől a makroszintig fejlődik, a férfi és női princípiumok egyesítésében szubjektív, a keleti és a nyugati világszemlélet szintézisében objektív erőterek erősítik egymást vagy oltják ki.
„Penkala Éva alkotásai az élet leképezésének az egyik legarchaikusabb technikájával, a szövéssel kelnek életre. A szövés módja és szisztémája a kereszt szimbólumának metafizikai megnyilvánulása. Scherer József hivatását tekintve designer, ipari formatervező művész. Ars poeticájának vallja, hogy »formatervezők lesznek azok, akik nyitottak az összetett társadalmi, kulturális és műszaki problémákra egyaránt«. Emellett csendes elmélyülés ölt testet Scherer grafikáin, amelyek sajátos kalligráfiáin érhetők tetten" – írja róluk Keppel Márton művészettörténész a kiállítás szórólapján.
Az első teremben egymással szemben, de nem feleselve mindkettőjük "főműve" van kiállítva: A "Teljesség" kalligráfia és a "Teljes kör – Fehér izzás és a Gyász" című falikárpit triptichon. Benn a nagy kiállítótérben, az átlós falakon és a tárlókban Scherer József festményei, kalligráfiái és tárgyai szerepelnek. A falakon pedig Penkala Éva azokat a falikárpitjait mutatja be, amelyek elkészítéséhez a MMA szenior pályázata nyújtott segítséget 2016-ban.
Scherer József kiállított anyaga ezúttal két részre oszlik. A szakmai körökben jobban ismert tervezői munkáságát vetített képes prezentációban láthatjuk, míg a galériában autonóm alkotásait tekinthetjük meg. Az utóbbiak szintén két csoportba sorolhatóak: a 70-es–80-as években készült geometriára épülő kompozíciókat a 90-es évektől oldottabb – a japán kalligráfia hatásait tükröző – főleg fekete-fehér képek váltják fel, melyek az ősi jelképek motívumaira épülnek.

Scherer József 70 éves. 41 éve vele élem életem. Lássuk, hatottunk-e egymásra és miként? Itt és most, Ő kerül majd középpontba, az én munkáim a falakon kísérik, tán-tán ölelik. Ő is megmutatja titkos arcát, azt a világot, amely legmélyebb tervezői indítékait fedi fel, az állandóan a környezetre figyelő érzékenység csápjait, idegvégződéseit… (Penkala Éva)

A 2018. január 22-ig látogatható kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.

2017. december 5.  |  kiállítás scherer józsef textilművészet vigadó galéria