Eperjes Károly színművész és Koltai Lajos operatőr Szabó István Zárójelentés című filmjének díszbemutatóján a Corvin moziban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle

Ma kezdődik a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle, melyet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26. és 29. között rendez meg a Corvin moziban. A szemlén 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek; a nominált alkotások mellett kísérő programként idén először népszerű magyar online csatornák alkotásaiból készült válogatást is láthat a közönség. Az 2019-ben készült filmes alkotásokat hat kategóriában (játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, televíziós sorozat) díjazzák. Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező (a díjat nem veszi át) pályáját életműdíjjal jutalmazza a Filmakadémia Egyesület; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén, február 28-án lesz a Pesti Vigadóban.

A szemlét a nulladik napon, 25-én este Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitotta meg. A rendezvény díszvendége a film főszereplője, Klaus Maria Brandauer neves osztrák színész volt, aki a nyitóeseményre érkezett Budapestre.
Idén összesen 114 filmet neveztek az alkotók a szemlére, az előzsűri által kiválasztott 59 művet nagy vásznon láthatja a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron. A Magyar Mozgókép Szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a kínálatot. A Magyar Filmdíjra huszonnyolc kategóriában jelöltek alkotásokat. A legjobb játékfilm díjára a Valan (rendező: Bagota Béla), az Akik maradtak (Tóth Barnabás), a Drakulics elvtárs (Bodzsár Márk), a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Hartung Attila), valamint az Apró mesék (Szász Attila) pályázik, de látható a szemlén a Guerilla, a Seveled, a Most van most, a Szép csendben és a Szeretlek mint Állat! is. A tévéfilmek közül a Foglyok, az Egy másik életben, a Házasságtörés és a Nino bárkája a jelölt, szerepel továbbá a programban a Cseppben az élet, a Tabukról tabuk nélkül, az Alvilág, a 200 első randi és A mi kis falunk című televíziós sorozat egy-egy epizódja, valamint tíz-tíz animációs, ismeretterjesztő, kisjáték- és dokumentumfilm.
A jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjas alkotóitól is látható egy-egy film. A programban szerepel Szabó István Apa – Egy hit naplója című alkotása, Gertler Viktor Az aranyember című műve, András Ferenc Veri az ördög a feleségét című filmje, Bereményi Géza Eldorádó című alkotása és Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmje is. A szakmai programok közül kiemelkedik az újonnan megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) nyílt vitafóruma a Magyar Filmakadémia szervezésében, amely a dokumentumfilmes műfajok határairól és alkotóiról szól. A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik meg. A teljes program a www.mozgokepszemle.hu-n olvasható.