Menő lehet a POKET

A Madách téren, az Örkény Színház előtt adták át a költészet napján az első POKET automatát, amelyből kortárs és klasszikus irodalmi műveket vásárolhatnak okostelefon méretű zsebkönyv formájában a járókelők. A POKET projekt a Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő-közösségépítő kezdeményezése, melynek lebonyolítását részben a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozza. Az első zsebkönyv-automaták – melyek a továbbiakban is Budapest, majd más városok forgalmas csomópontjain, színházak, kulturális intézmények előtt lesznek elhelyezve – még hat helyen kezdték meg működésüket: a Széll Kálmán téren, a Vígszínháznál, a Keleti pályaudvarnál, a Stadionoknál, a Déli pályaudvarnál és a Móricz Zsigmond körtéren találkozhatnak velük a fővárosiak. A Madách téri automatát a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be Vecsei H. Miklós színművész, a kezdeményezés motorja.
A mai instant világban jó, hogy megjelenik egy valódi érték is, és egy automatából már nemcsak a testi, hanem szellemi és lelki szükségleteket is ki lehet elégíteni a sorozatban megjelenő irodalmi olvasmányokon keresztül hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a helyszínen tartott projektindító sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez a kezdeményezés a fiatalokhoz hozza közelebb szerethető és egy hozzájuk szóló formában az olvasását és a könyv szeretetét.
Osváth Gábor producer, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színészek három évvel ezelőtt azzal a céllal alapították meg a POKET projektért is felelős Sztalker csoportot, hogy a mostani fiatalokból később ne egy szétszakadt, hanem "egy egymásra figyelő, egymás igazságát megérteni tudó generáció legyen". Ennek egyik első lépése a POKET zsebkönyvsorozat, amely az olvasás mellett a "csendekről és az elmélyülésekről is szól" emelte ki az egyik ötletgazda, Vecsei H. Miklós.
A könyvsorozat öt kötettel indul, így elsőként Szerb Antal Utas és holdvilág, Esterházy Péter És mesélni kezdtem, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója és Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című köteteit lehet megvásárolni az automatából.
Könyvet automatából – POKET: A Sztalker csoport zsebkönyvprojektje
A Családok évében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 7 automatával indul a zsebkönyvsorozat, a POKET, amely a Sztalker Csoport kezdeményezésére automatából lesz elérhető a város forgalmasabb pontjain. Vecsei H. Miklós, a csoport vezetője azt az emberi hangulatot szeretné visszahozni, ami az okostelefonok elterjedése előtt volt, vagyis a POKET az olvasás népszerűsítés mellett a közösség építését is céljának tekinti.
A támogatók/örökbefogadók – vagyis kőszínházak és kulturális intézmények – nevét fogja viselni a hét budapesti automata a Budapesti Tavaszi Fesztivál után, ezzel is jelezve, hogy a POKET közös ügy.
A telefon méretű zsebkönyveknek nagykövetei is lesznek, így például Dés László, aki Esterházy Péter összes írásaiból készített válogatást.
A zsebkönyv-automaták Budapesten indulnak, a szervezők azonban rengeteg vidéki általános iskola és gimnázium diákjától kaptak jelentkezést, hogy ők is szívesen olvasnák a POKET-et, ebben a Magyar Művészeti Akadémiától kaptak támogatást, hogy 100 csomag POKET-et, vagyis az első öt zsebkönyvet kioszthassák vidéki és határon túli fiataloknak.
A színművész azt is elmondta, hogy a projektet az MMA és számos más szervezet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is támogatta, többek közt azzal az elektromos kisbusszal, amelyben egy könyvekkel megtöltött kisebb automatát helyeznek el. Ezzel a járművel Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián író nyáron körútra indul, hogy az ország különböző fesztiváljain, ősztől pedig a legkisebb falvakban is népszerűsítse a kezdeményezést, az olvasás és a közösségépítés fontosságát.
A tervek szerint az automatákkal forgalmas csomópontokon és köztereken találkozhat majd a közönség – nemsokára tehát vidéken is.
2018. április 12.  |  olvasásnépszerűsítés poket