Radnóti Gimnázium Fotó: epiteszforum.hu/ Malustyik Mariann

Összefogás a Radnóti Gimnázium épületéért

Az államigazgatás segítségét kéri a Radnóti november 26-i rendezvényén dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Molnár Katalin az iskola igazgatója és Zoboki Gábor építész, egykori diák. 
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, vagyis a Radnóti évtizedek óta Magyarország egyik legfontosabb szellemi és oktatási műhelye. A magyar művészet és tudomány olyan meghatározó alakjai végezték itt tanulmányaikat, mint Sebestyén Márta előadóművész, Perényi Miklós csellista, Paczolay Péter jogtudós, Patkós András fizikus és Kamarás Katalin vegyész.
Az iskola épületének alapkőletétele száz évvel ezelőtt történt. Az art deco stílusú épület nem csupán a huszadik századi magyar oktatás, de a magyar történelem egyik fontos helyszínévé vált. Falai között élte túl két és félezer üldözött a második világháború utolsó hónapjait. Az iskola épülete műemlék, a két világháború közötti magyar építészet egyik legkiemelkedőbb értéke, mely tervezőjének, Lajta Bélának a népi építészethez való vonzódását tükrözi. Az épület sürgős felújításra szorul: az egykori radnótis, a Művészetek Palotáját is tervező Zoboki Gábor építész el is készítette a terveket. Ezek megvalósításához a széleskörű közösségi összefogáson túl állami segítségre van szükség, ezért a Radnóti vezetői meghívták volt diákjaikat és a magyar szellemi élet fontos személyiségeit. A november 26-i est az iskola alapkő-letételének századik és Radnóti Miklós halálának hetvenedik évfordulójára emlékezik. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Beszédet mond Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Molnár Katalin igazgatónő és Zoboki Gábor építész. Az estet fogadás és kötetlen hangulatú beszélgetés zárja.
Forrás: epiteszforum.hu
2014. november 18.  |  zoboki gábor sebestyén márta