Ottlik Géza a strandon (Forrás: Litera / http://www.litera.hu/hirek/ottlik_geza_fotoi)

Ottlik Emléknapok Budapesten

Szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és zenés összeállításokkal emlékeznek Ottlik Géza íróra 101. születésnapja alkalmából május 9. és 11. között Budapesten.

A hagyományteremtőnek szánt Ottlik Emléknapok a szakmai közönség mellett a középiskolásokat, filmeseket és a dzsessz kedvelőit is várja. Programjainak három különböző helyszín ad majd otthont a három nap alatt.
 
A rendezvény az író születésnapján, május 9-én emlékmű-koszorúzással, Kelecsényi László író és Kupper András újbudai alpolgármester emlékbeszédével nyílik meg a Fehérvári úton. Margócsy István, Thimár Attila és Horkay Hörcher Ferenc irodalomtörténészek, Cseke Ákos esztéta, Ács Margit és Kelecsényi László írók részvételével 

 

szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a Hadik Kávéházban. A szakmai program a következő napokon a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Újbudai Kulturális Intézetben folytatódik. 
 
A középiskolásokat kreatív, újszerű feladatok elvégzésére ösztönönző, a

 virtualitást és irodalmat játékosan összekapcsoló Ottlik-versenyben közel 23 közpiskolás csapat fog megmérkőzni a harmadik fordulóba való bejutásért. A döntő és a díjátadás május 10-én, Reményi József Tamás szerkesztő-kritikus vezetésével zajlik a PIM-ben. Ezt követően Zalán Vince, Balázs Béla-díjas esztéta felvezetésében az Emléknapokra kiírt rövidfilmes pályázat győztes versenyfilmjeit tekintheti meg a közönség. A legjobbnak ítélt film alkotóit a zsűri díjazza. 
 
Május 11-én a szakmai programok mellett zenés összeállítással zárulnak az Emléknapok. A KULTI-ban rendezett koncerten Ottlik műveit, személyét olyan elismert művészek idézik fel, mint Katona László, a Krétakör Színház társulatának volt tagja és Halper László világhírű gitárművész, a Band of Gypsys Reincarnation formáció alapítója. A műsorban többek között az Ottlik-kisprózában szereplő szerzemények hangzanak el, köztük a La Cumparsia című tangó, a Valencia és a Yes Sir, that's my baby; kortárs átiratban, a dzsessz hagyományain átszűrve.
 
Az emléknapokat a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat, valamint a Kortárs Online szervezi, a programok ingyenesek és nyilvánosak minden érdeklődő számára.
 
A programsorozattal kapcsolatos információk a Kortárs honlapján érhetők el, ahová a versenyek részfeladatai, a programsorozattal kapcsolatos interjúk, háttéranyagok, kiegészítő információk is felkerülnek.
 
 
 
2013. május 10.  |  emlékest ottlik géza