Háy János: A halottember

MOST FESZT és SZÍN-TÁR

A tatabányai monodráma és stúdiószínházi fesztivál meghívott előadásai idén is szakmai zsűri előtt mérethették meg magukat. Március 21. és 25. között négy monodrámát és öt stúdiószínházi produkciót láthatott a Jászai Mari Színház közönsége. A fesztivál szakmai zsűrije négy tagból állt: Császár Angela (Magyar Művészeti Akadémia), Galgóczy Judit (Magyar Színházi Társaság), Szilágyi Tibor (Magyar Teátrumi Társaság) és Kovács Natália (Színházi Kritikusok Céhe). Ugyanezen napokon már kilencedik alkalommal rendezte meg a Kecskeméti Katona József Színház a színinövendékek találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t Kecskeméten. Az MMA Színházművészeti Tagozata – ahogy a korábbi években is – mindkét találkozót támogatta.
A tatabányai Jászai Mari Színházban megrendezett MOST FESZT előadásai komoly előválogatás után kerültek a fesztiválprogramba. A legjobb monodráma előadás az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös Petri-estje lett (Petri György: KEZDHETEK FOLYTATÓDNI). A legjobb stúdiószínházi előadás díját a csíkszeredai Csíki Játékszín előadása nyerte (Martin McDonagh: A PÁRNAEMBER). A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Háy János: A HALOTTEMBER című színházi balladája részesült (rendező: Bérczes László – az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása).

Nagy sikernek bizonyult a március 20. és 24-e között zajló színészmustra, a Színművészeti Egyetemek Találkozója, már hetekkel korábban elkeltek Kecskeméten a jegyek minden előadásra. A nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadást tartottak Cserhalmi György kaposvári tanítványai, akiknek Bánk-misszió című osztályterem-színházi vizsgáját a Katona József Gimnáziumban láthatta a közönség. Szintén duplázott a másodéves Cseke-osztály az Auschwitz-Birkenauba deportált Ovics családról szóló Mengele törpéi előadással, amelyet a darab szerzője, Réczei Tamás állított színpadra.
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet Zsótér Sándor és Börcsök Enikő negyedéves növendékei képviselték A vadkacsával, Fodor Tamás rendezésében. Az Újvidéki Művészeti Akadémiáról László Sándor és Balázs Áron osztálya érkezett Beckett-vizsgájukkal, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói pedig Augusztus című produkciójukkal léptek közönség elé, amelyet Bruno Schulz novellái alapján Balázs Zoltán állított színpadra.
A találkozó történetében először nyerték el az MMA díját a kolozsvári színinövendékek, akik a Rómeó és Júliát, valamint az Ahogy tetszik című vígjátékot mutatták be, mindkettőt Keresztes Attila rendezésében.