Téralakítás szabad kézzel
2018. június 2. – július 29.
Pesti Vigadó, VI. emeleti kiállítóterem
1051 Bp., Vigadó tér 2.

Kirády Rebeka - Chinese

Téralakítás szabad kézzel

Belsőépítészek rajzkiállítása

2018. június 2-tól látogatható Téralakítás szabad kézzel címmel a Magyar Belsőépítész Egyesület kiállítása a Pesti Vigadóban. A tárlat a magyar belsőépítészet értékeit hozza felszínre; célja, hogy az ismert magyar belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassa munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában. A kiállításhoz tárlatvezetési programok, rajzverseny és támogatói bemutató is kapcsolódik. A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.
A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. Szemléltetve ezzel egyben azt is, hogy a tér- és tárgytervezés során az emberi élettér, környezet alakításában mivel, hogyan és milyen minőségben foglalkozik a belsőépítész.

A szervezők gondolatai a kiállításról:
A rajz a kreatív elme gondolatainak papírra rögzítése. Ezen belül a belsőépítész-tervező rajzi eszköz és léptékskálája a legszélesebb az összes tervezőművészet közül. Nagysága és változatossága az építészeti belső tér megragadásától, a kézbefogható tárgyak megjelenítéséig terjed. Ez egyben kijelöli összekötő szerepét is, amit az építészet és a tárgyvilág között betölt. Életterünk meghatározó formálója a belsőépítész. Az általa rajzolt kézi rajzon keresztül mutatja meg elképzeléseit, a megálmodott tér atmoszféráját, amely minden esetben egy-egy önálló egyéniséget felmutató alkotó egyedi kézlenyomata. Ebbe az alkotói folyamatba pillanthatunk be közel hatvan alkotó rajzain keresztül, a most megrendezésre kerülő Téralakítás szabad kézzel című kiállításon. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építő- művészet kulturális örökségéhez.
A kiállítók névsora:
Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Fekete György és Kígyóssy Ágnes
– Adravecz Henrietta, Almer Zsuzsa, Baliga Kornél, Bálint Ágnes, Bánáti János, Bánk András, Bozsódi Zsolt, Burián Judit, Csabai Csilla, Csatlósi László, Csavarga Rózsa, Csengery Zsolt, Csomay Zsófia, Csortos Szabó Sándor, Farkas Tibor, Ferencz István, Földes Zsuzsa, Garajszki József, Gothárd Erzsébet, Göbölyös Kristóf, Görgényi Judit, Hevessy Kálmán Gábor, Horváth Péter Kornél, Ivány Inke, Jakab Csaba, Kamarás Borbála, Kirády Rita Rebeka, Kiszely Mária, Kovács Csaba, Láng Judit, Lukács Zsófia, Márkus Gábor, Márton László Attila, Máté Zsuzsanna, Mátrai Péter, Meller András, Molnár Ferenc, Nádai Tibor, Nagy Miklós, Neogrády Antal, Pácser László, Papp Marianna, Pauló Lenke, Reimholz Péter, Ruda Erzsébet, Selmeczi György, Somogyi Pál, Sváb Katalin, Szabó Anna Julianna, Szegő György, Szenes István, Tardos Tibor, Teleki Katalin, Tildi Béla, Tóta József, Uherkovich Ágnes, Ungvári Csilla

A Magyar Belsőépítész Egyesületről:
A 2004-ben alapított Egyesület részt vesz a belsőépítészet társadalmi elismertetésének munkájában, a belsőépítészet nemzeti értékeinek folyamatos őrzésében és megőrzésében, feltárásában, gyarapításában, – kezdeményezi és szervezi tematikus kiállítások, alkotótáborok, konferenciák rendezését, – ösztöndíjat és pályázatot ír ki, – a kiemelkedő művészeket az általa megalapításra kerülő díjakkal honorálja. Részt vesz szakértői szinten a belsőépítészet műalkotássá minősítésében.
Támogatja a fiatal belsőépítészeket, közreműködik a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek közötti együttműködés kialakításában, ápolásában, a különböző szervezetek közötti összhang megteremtésében. Az Egyesület független művészeti egyesület, mely kezdeményezi a belsőépítészeti tevékenységhez kapcsolódó ismeretek, új anyagok és technológiák megismertetését, a gyártó és forgalmazó cégekkel való folyamatos együttműködés kiépítését. Az Egyesület tagjai érdekében tanácsot ad, javaslatot tesz és közvetít a megbízási ügyekkel kapcsolatos megkeresésekben. Naprakész információs bázist képez, szervezési és propaganda feladatokat lát el. Céljai között szerepel, hogy megteremtse a magyar belsőépítészek szellemi közösségét.
Az Egyesület tevékenységével a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tevékenységét kívánja erősíteni és kiegészíteni a belsőépítészet és a belsőépítészek érdekében. A Magyar Belsőépítész Egyesület támogatója a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap.
2018. június 8.  |  kiállítás somogyi pál vigadó galéria szenes istván mabe