Vathy Zsuzsa és Temesi Ferenc

Vathy Zsuzsát köszöntötték születésnapja alkalmából

Vathy Zsuzsával születésnapja alkalmából Temesi Ferenc beszélgetett a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zenével és az életmű egy-egy írásának felolvasásával színesített esten szó esett az írónő néhai férjéről, Lázár Ervinről is.
Az est kezdetén a házigazdák nevében E. Csorba Csilla köszöntötte az ünnepeltet, illetve a Magyar Írószövetség képviseletében Dobozi Eszter mondott köszöntőt. Mind a ketten kiemelték azt a rendkívüli érzékenységet, amellyel Vathy Zsuzsa odafordul a nehéz sorsúak felé, majd prózaíróként ábrázolja küzdelmes mindennapjaikat.
Temesi Ferenc kérdéseiből kiderült, hogy Vathy Zsuzsa írásait nagyon jól ismeri és tiszteli. Baráti kapcsolatuk azokban az években kezdődhetett, amikor még Lázár Ervin is a kortárs szépirodalom szerzőinek élcsapatában alkotott. A születésnapi est alkalmából kiderült az is, hogyan zajlott le Zsuzsa első találkozása Ervinnel, aki akkoriban már befutott írónak számított. A Hungária Kávéházban történt egy Új Írás esten, hogy Lázár Ervin szemtelenül megkérdezte Zsuzsától, „hány szeretőd van", az írónő pedig nem késlekedett a válasszal, „kettő", vetette oda. Így kezdődött a kapcsolat, amelyből később házasság lett. Temesi Ferenc csodálkozásának adott hangot, amiatt „hogyan tudott két író ember együtt élni", az ünnepelt szerint nagyon is természetesen. Ervin nemcsak első olvasója volt az új novelláknak, hanem gyakran a címadója is, például a Ki látott réti sast? című könyv esetében. Nem zavarták a másik köreit, mivel mind a ketten másképpen szóltak más olvasó réteghez. Az talán már nézeteltéréshez vezetett volna, ha ugyanazon kiadónál jelentetik meg a műveiket, de ez sohasem fordult elő.
Beszéltek arról is, miként került az írónő a Veszprémi Vegyipari Egyetemre ahelyett, hogy „bölcsész" lett volna. Ez a kitérő, amelyre édesapja politikai üldözetése miatt volt szükség azonban egyáltalán nem volt kárára. Mint elmondta, mindenki aki rosszat akart neki, végül jót tett vele. Bőséges élettapasztalatra tett szert, legalább megismerte, hogy mit jelent három műszakban dolgozni vagy munkásszállón élni. Később a Csepeli Papírgyár üzemi lapjánál helyezkedett el, ahol olyan kollégái voltak, mint például Bella István költő.
Első kötete az Erőterek kapcsán elmondta, hogy Váci Mihály rovatvezetőnek vitte be első írását az Új Íráshoz, akinek tetszett a történet, s azt kérte, vigyen még be írásokat, ám Vathy Zsuzsa bevallotta, „nincs több". Később persze lett, mindenekelőtt első kötetének címadó elbeszélése, az Erőterek.
Beszélgettek még Vathy Zsuzsa közeljövőben megjelenő kötetéről, melynek novelláit Weöres Sándor költeményei ihlették.
 
2015. április 15.  |  temesi ferenc vathy zsuzsa