« Vissza

2018. március 23. ǀ 18.00 – Ágh István 80

2018. március 23. ǀ 18.00 – Ágh István 80

Ágh István költőt, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum köszönti. A rendezvényt támogatja az MMA.
A költőt többek között Kodolányi Gyula költő, író, az MMA rendes tagja; Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja, az Irodalmi Tagozat vezetője és Szentmártoni János költő, az MMA rendes tagja köszönti.
Az esten bemutatják Ágh István Dani uraságnak című, újra megjelenő esszékönyvét. A kötetet Nagy Gábor méltatja, közreműködik Papp Zoltán színész.

Tudtam, Boreas zúg a Kemenes fölött, s miféle a hófuvatok kékesfehérsége a hegy tetején. Meglepett az ismerős képben az ismeretlen szó, melyet még s-sel ejtettem, ma is arra áll a szám, mert úgy illik oda Boreasnak és nem Boreasznak a hideg északi szél. Mint ahogy az egész berzsenyis képzelet erre az ismerős tájra hasonult, bármilyen görögös-latinos lett is. Horatius Flaccus aranylantján úgy szólt az ének, abban a nyugat-dunántúli tájszólásban, s ha tűz gerjedt, csak abban a kemenesaljai kemencében vagy nyitott tűzhelyen; Ság hegyi, kissomlyói, sömjéni vesetisztító, savanykás bor ragyogott a pohárban, melyet úr és jobbágy egyként ivott, nem az istenek itala, nektár.
 
A római tógában olyan különössé, kedvessé válhatott a költő, mint egy szakállas gyermek, s nagyon szívemnek való volt ebben ez emelkedettségben. (Részlet Ágh István Dani uraság című könyvéből.)

 
Időpont: 2018. március 23., 18.00 óra
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)