Jékely Zoltán-est Visegrádon

„Jékely Zoltán kolozsvári évei levelezése és naplói tükrében" címmel tartott előadás Péterfy Sarolt Visegrádon. A Jékely-hagyatékból kiállítást is rendeztek, ahol Péterfy László Jékely szobra is megtekinthető.
A 2013-as jubileumi Jékely-év gazdag rendezvény- sorozatának lezárásaként 2013. november 29-én a visegrádi Mátyás Király Művelődési Házban a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével a visegrádi Fiatalok Klubja és a Művelődési Ház szervezésében, Péterfy Sarolt a Jékely-hagyaték kezelője tartott előadást, "Zsoli Kolozsvariensis - Jékely Zoltán kolozsvári évei levelezése és naplói tükrében" címmel.
Az est a nagyközönség számára sokáig ismeretlen, a költő és családja, valamint a kolozsvári magyarság életében is sorsdöntő 1941 és 1946 közötti évek levelezésének szakavatott ismertetése mellett más érdekességeket, meglepetést is kínált. A visegrádi érdeklődők a helyszínen megtekinthető Jékely Zoltán életéről, munkásságáról szóló dokumentációs kiállítás mellett először láthatták Péterfy László szobrászművész – a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – Jékely Zoltánról készített mellszobrát. Az 1968-ban mintázott alkotás létrejöttének körülményeiről a művész, Jékely Zoltán veje, beszélt a közönségnek. A baráti hangulatú, sikeres irodalmi, képzőművészeti est érdekessége továbbá, hogy együtt volt látható Jékely Márta – Jékely Zoltán testvére – édesapjukról, Áprily Lajosról készített és Péterfy László Jékely Zoltánról alkotott szobra.
2013. december 8.  |  péterfy lászló jékely zoltán