Zeneakadémia
Koncertközpont
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.


Nagyobb térképre váltás
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem Fotó: Darabos György

Operavizsga-fesztivál a Zeneakadémián

Az Ének Tanszék hagyományosan nyilvános operavizsgáját idén nemzetközi seregszemle keretében rendezi meg a Zeneakadémia: 2014. január 22–26. között Stockholm, Firenze és Zágráb zenei felsőoktatási intézményének egy-egy rendhagyó előadása is látható lesz a Solti György Kamarateremben. Az Operavizsga-fesztivál fő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

„Vizsga, melyen a hallgatók számot adnak fejlődésükről, színpadi képességeikről. Kurzus, ahol a próbaidőszak alatt és a nyilvános előadás alkalmával tapasztalatokat szereznek az operaénekes hallgatók. Közönség előtti gyakorlat, »élesben«, színházi körülmények között. Mindez az oktatási cél. A nézők számára azonban az operavizsga igazi zenés színházi csemege" – írja a Zeneakadémia Koncertmagazin 2014. január–júliusi számában Almási-Tóth András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem színpadi játék tanára és opera programvezetője.
Az évek óta szenzációszámba menő budapesti operavizsgák sora 2014-ben négynapos fesztivállá kerekedik ki a Zeneakadémia operajátékra alkalmassá visszaalakított és A Varázsfuvolával felavatott, 2013. október 22. óta Solti György nevét viselő kisebbik játszóhelyén. Almási-Tóth András osztálya ezúttal fiatal zeneszerzők bevonásával teremti újra Mozart zenés színpadi világát, s két alkalommal is színre viszi a The Don Juan Project címre keresztelt „sosem látott", pontosabban nem is létező, koncertáriákból összeállított fiktív Mozart-operát.
A Stockholmi Operafőiskola egy, a tánszínház és az oratórium határvidékén egyensúlyozó kortárs előadással érkezik. Az opera kereteit vizsgáló, a legmodernebb technikákat felhasználó elektronikus opera-előadás címe Electric Body Songs. A firenzei Cherubini Konzervatórium Purcell alapművét, a Dido és Aeneast gondolta újra fiatalos felfogásban, a zágrábi Színművészeti, Képzőművészeti és Zeneakadémia pedig Stravinsky klasszikusát, A katona történetét hozza el, mely darab esetében már a szerző eredeti szándéka is az volt, hogy feszegesse a zenés színház kereteit. Ezek a darabok Almási-Tóth András szerint „oktatási oldalról is rendkívül hasznosak, hiszen előadásukkal lehet igazán megtanulni az operaénekes szakma valamennyi elemét, mentesen a sallangoktól és a közhelyektől, a nézők számára pedig az új művekre való rácsodálkozás élményét jelentik."

Műsor:

2014. január 22. (szerda) 19.00
2014. január 23. (csütörtök) 19.00

MOZART RELOADED
THE DON JUAN PROJECT
(Operathriller egy részben)
A Zeneakadémia előadása

2014. január 24. (péntek) 17.00

ELECTRIC BODY SONGS
A Stockholmi Operafőiskola előadása

2014. január 25. (szombat) 19.00

HENRY PURCELL: DIDO ÉS AENEAS
(Opera három felvonásban)
A firenzei Cherubini Konzervatórium előadása

2014. január 26. (vasárnap) 19.00

IGOR STRAVINSKY: A KATONA TÖRTÉNETE
A Zágrábi Színművészeti Akadémia, a Zágrábi Képzőművészeti Akadémia és a Zágrábi Zeneakadémia produkciója

2014. január 24.  |  opera