Makovecz Imre életműve Moszkvában

„Makovecz Imre – …összekötni az eget és a földet…" címmel nyílt életmű-kiállítás kedden az organikus építészet magyar vezéralakjának alkotásaiból a moszkvai Kreml szomszédságában lévő Scsuszev Állami Építészeti Múzeumban, a moszkvai magyar nagykövetség és a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára az orosz fővárosban elmondta, hogy a moszkvait megelőzően Belgrádban, Berlinben és Pozsonyban volt már hasonló rendezvény, de a 2014 márciusában a Vigadóban bemutatott kiállítás után a mostani a Makovecz-életmű legnagyobb bemutatója. Hegyi Anita, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet megbízott igazgatója közölte, hogy a kiállításon 135 makett és tabló látható rengeteg vázlat kíséretében.
    "Makovecz Imre munkássága olyan, az építészeten túlmutató értéket is tartalmaz, amely kiváló felütés lehet a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet új évadjához" mondta az MMA főtitkára.
    Szavai szerint a Makovecz-tárlathoz jó alapot szolgáltatott az, hogy tavaly Moszkvában és más oroszországi helyszíneken nagyon sikeresek voltak a magyar napok. Kucsera Tamás reményét fejezte ki, hogy a kiállítás csak a kezdetét jelenti az Irina Korobina igazgató vezette Scsuszev-múzeummal megkezdett együttműködésnek, mert a magyar kormány a Magyar Művészeti Akadémiát bízta meg a magyar építészeti múzeum létrehívásával, s ebben a Scsuszev-múzeum saját példáján keresztül is segítséggel szolgálhat.
    Alekszandr Poljakov, az orosz külügyminisztérium területileg illetékes osztályának igazgató-helyettese a megnyitón kitért rá, hogy magyarországi diplomáciai kiküldetésének idején volt alkalma a helyszínen is megismerkedni a Makovecz tervezte középületekkel. Kijelentette, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai minden téren jók, és mint ahogy azt a kiállítás bizonyítja, a gazdasági és a politikai mellett a kulturális szférában is azok.
    Kucsera Tamás Gergely közölte, hogy a kiállítás alkalmából tárgyalást folytatott Alla Manyilova orosz kulturális miniszterhelyettessel és reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kulturális egyezmény valós tartalommal, gazdag programokkal töltődhet meg mindkét fél részéről.
    A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a moszkvai magyar nagykövetség és kulturális intézet társrendezésében, a Richter támogatásával létrejött kiállítás, melynek kurátora Csernyus Lőrinc építész, 2016. november 13-ig lesz látogatható.

forrás: MTI / MMA


A moszkvai kiállítás törzsanyaga korábban 2014-ben az MMA székháza, a felújított Pesti Vigadó megnyitása után volt látható a Magyar Művészeti Akadémia első vigadóbeli kiállításaként:
 
2016. augusztus 31.  |  makovecz imre moszkva főtitkár