II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny

Az előzsűri május végén meghozta döntését, kiderült, ki az a hetvenhét fiatal énekművész, aki továbbjutott a megmérettetés szeptemberi élő fordulóiba, köztük nyolc magyar énekessel. A Zeneakadémia által rendezett énekversenyen mintegy húsz nemzet képviseltetheti magát: a nyolc magyar énekes mellett tíznél több európai ország versenyzője, tucatnyi orosz művész, emellett kazah, mongol, kínai és koreai, valamint az Egyesült Államokból érkezett fiatal énekművész vehet részt az élő fordulókon. A több mint 42.000 euró összdíjazású versenyt 2016. szeptember 20–25. között rendezik meg.
„Gyönyörű hangokat és nagyon igényes, muzikális fiatal művészeket ismerhettünk meg a beküldött anyagokból. A száznál több jelentkezőből kiválasztott 77 énekes igen erős mezőnyt alkot, és minden hangfajban vannak kiváló versenyzők" – nyilatkozta Marton Éva Magyar Szent István Renddel kitüntetett operaénekesnő, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja a továbbjutókról.
„A 2014-es versenyhez képest is érezhetően emelkedett a színvonal: egyértelmű, hogy a gyengébbek az első verseny színvonalából kiindulva már be sem nyújtották a jelentkezéseiket. Az előzsűri másik két tagjával, Kocsár Balázs karmesterrel, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójával, az MMA rendes tagjával és a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla operaénekessel, az MMA rendes tagjával egyetértésben megállapítottuk, hogy a jelentkezők feltűnően jól felkészültek, és tisztában vannak azzal, hogy a Zeneakadémián világszínvonalú versenyre számíthatnak. Nagy öröm ez számomra, mert azt bizonyítja, hogy nem hiába alapítottuk meg a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt" – tette hozzá a névadó.
 
A továbbjutott versenyzők listáját ide kattintva lehet megtekinteni.

A 2016. januárjában meghirdetett verseny online válogatójára egy barokk és egy más korszakból származó szabadon választott, zongora vagy zenekari kísérettel előadott áriát tartalmazó videófelvétel beküldésével jelentkezhettek a 18-32 éves hölgyek, illetve a 18-35 éves urak. Az április végi jelentkezési határidő lejártáig száznál is több érvényes regisztráció érkezett a verseny martoncompetition.hu címen elérhető honlapjára.
A Zeneakadémia által rendezett megmérettetés őszi élő fordulójába továbbjutott énekesek – a 150€ jelentkezési díjat csak nekik kell megfizetniük – egy Liszt-dal és hét ária előadásával versenyeznek majd. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell előadniuk. A döntőben és a Magyar Állami Operaházban rendezendő gálán a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42.000€ összértékű díjak mellett számos különdíjat – köztük a Magyar Művészeti Akadémia Marton Éva-díját, koncert-felkéréseket és ösztöndíjakat – vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.
 
A II. Nemzetközi Marton Éva énekverseny fővédnöke Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke, védnökök: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter; Dr. Batta András zenetörténész; Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.
A kormány kiemelt feladatának tartja a zenei tehetséggondozást és zenei kulturális értékeink továbbörökítését, ezért mintegy félmilliárd forinttal támogatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt is, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterversenyt, továbbá a Bartók-emlékév programjai is egymilliárd forintos állami támogatásban részesülnek.
 
A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Christina Scheppelmann, a barcelonai Teatro Liceu főigazgatója, a dél-koreai Sung Bin Kim, a Daeshin University zeneművészeti karának dékánja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Honghai Ma, a sanghaji Központi Zeneakadémia professzora, illetve Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
 
A 2016. szeptember 20–25. között a nagyközönség előtt zajló fordulók és a döntő helyszíne a Zeneakadémia lesz, s a verseny legizgalmasabb pillanatait a verseny honlapjáról (martoncompetition.hu) elérhető, élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők.
 
A verseny programja:
szeptember 20. 14.00 óra – Elődöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 20. 19.00 óra – Elődöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 21. 14.00 óra – Elődöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 21. 19.00 óra – Elődöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 22. 15.00 óra – Középdöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 22. 19.00 óra – Középdöntő (Zeneakadémia, Solti Terem)
szeptember 24. 18.00 óra – Döntő (Zeneakadémia, Nagyterem)
szeptember 25. 19.30 óra – Gálakoncert (Magyar Állami Operaház)
2016. szeptember 12.  |  marton éva énekverseny