Kettős kiállítás az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára a református múzeumban Kolozsváron

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója tiszteletére kettős kiállítás nyílt október 23-án a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet melletti felújított ingatlanban, az Erdélyi Református Múzeumban, a Bocskai tér 14. szám alatt. A múzeum felújított tetőterében a Magyar Művészeti Akadémia közel harminc tagjának alkotásai az 1956-os forradalom 12 dicsőséges napjára és a sortüzek áldozataira emlékeztetik a látogatót.
A földszinten az erdélyi '56-hoz kapcsolódó tárlat nyílt: az első teremben a Kolozsvárhoz, a másodikban a székelyföldi történésekhez, a harmadikban pedig a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézethez, illetve a Románia nyugati városaihoz kapcsolódó 1956-os magyar fiataloknak, hősöknek állít emléket periratok, jegyzőkönyvek, fényképek segítségével.
– Ezek az októberi napok az emlékezésről szólnak. A hősökre, az áldozatokra emlékezünk. Az emlékezéssel tartozunk az elmúlt és a jelenlegi generációnak és a fiataloknak. Az ember könnyen felejt, és vannak olyanok, akik azon munkálkodnak, hogy elfeledkezzünk ezekről a napokról, elfeledkezzünk értékeinkről. Szükség van arra, hogy a mostani fiatalok ne csak értsék, hanem tudják is, hogy mi történt 1956-ban Magyarországon – mondta a tárlat megnyitóján Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke elmondta: a földszinti teremben berendezett „mindig új élet lesz..." mottójú kiállítás az erdélyi 1956-os történelmet fogalmazza meg. – Akikről most megemlékezünk, azok ártatlanok voltak. Miért kellett megtörténnie az 1956-os erdélyi fiatal hősökkel, ami megtörtént? Ami velük megtörtént, azt bizonyítja, hogy nem történhet semmi a magyar nemzet életében anélkül, hogy mi reagáljunk arra. Mindig történhet olyasmi, amire nem számítunk, de hitünk felülkerekedik ezeken, és az idő múltán megemlékezünk azokról, akik életüket áldozták – összegzett a püspök.
A Márai Sándor író gondolatából („mindig új élet lesz...") ihletődött kiállítás egyik kurátorától, Lönhárt Tamás történésztől megtudhattuk: a magyarországi 1956-os forradalom erdélyi következményeként 28 ezer személyt tartóztattak le, és 1089 bűnvádi eljárást kezdeményeztek. A kiállítás anyagának összeállításakor a reprezentativitást, a morális magatartást, a példaadó vállalást és a főhajtás szükségességét tartották szem előtt. A kiállítás november 6-ig megtekinthető hétköznap 13–16, szombaton 10–12 és vasárnap 12–14 óra között, decemberben pedig Budapesten is bemutatják.
2016. október 24.