III. Országos Rajztriennálé
Dornyay Béla Múzeum
Salgótarján, Múzeum tér 2.
Forrás: nhc24.hu / Fotó: Niederland Dávid

Rajzünnep Salgótarjánban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Rácmolnár Sándor grafikusművész kapta a III. Országos Rajztriennálén, Salgótarjánban. A fődíjat Mátyási Péter grafikusművésznek ítélték. A Dornyay Béla Múzeum, a Magyar Grafikusművészek Szövetsége és A Magyar Grafikáért Alapítvány rendezte – és az MMA által kiemelten támogatott – országos grafikai mustra 2017. február 4-ig várja a látogatókat.
Mind a szervezők, rendezők egymást közt, mind a művészek, vendégek így nevezik azt a rendezvényt, amelynek a város 1982 óta ad otthont. Sokáig minden második évben – azaz biennálészerűen – mutatkoztak itt be az alkotók, majd az elmúlt évtizedben áttértek a háromévenkénti bemutatásra. Így a hétvégén rendezték meg immár a III. Országos Rajztriennálé ünnepélyes megnyitóját és díjátadó ünnepségét a megyeszékhely Dornyay Béla Múzeumában.
A házigazdák nevében K. Peák Ildikó művészettörténész, illetve Shah Gabriella intézményigazgató üdvözölte a kortárs magyar grafika művelőit, a tárlat megvalósításában szerepet vállalt stáb tagjait, illetve a művészeti ág iránt érdeklődő közönséget.
A szakmai megnyitót Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője tartotta. Mondandójában méltatta Salgótarján szerepét e klasszikus műfaj országos szemléjének felvállalásában. Ez egy „hagyományosan nyitott rendezvény, amely lehetőséget biztosít a változások, az új szellemi tartalmak megjelenítésére, azzal a fogalmi kötöttséggel, miszerint az ide szánt művek a vonal jelenlétét hordozzák magukon." A kiállító új, fiatalabb művészek között találkozhatunk egy nyolcvanéves kolléga nevével is. Ez is azt mutatja, hogy „a rajz műfaja a legérzékenyebb, rugalmasabb alkotói tevékenység a tradicionális műfajok között. Életkort tekintve legalábbis soha nem késő használni a vizuális formában megfogalmazott gondolatok kifejezésére akár személyes kommunikációban egy elterjedt közvetítő nyelvet." Stefanovits Péter – aki maga is a kiállító alkotók között szerepel – miután felsorolta, hogy leginkább Fejes Soma Bogát, Harmati András, Jagicza Patrícia Linda, Prakfalvi Anna és Josef Wurm művei nyerték el tetszését, töretlen energiát és javuló lehetőségeket kívánt a kiállítás rendezőinek.
A kiállításból elegáns, illusztratív katalógus készült. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – mint kiemelt támogató – képviselője a fődíjat Mátyási Péter grafikusművésznek nyújtotta át.
A Magyar Művészeti Akadémia szintén kiemelt támogatója volt az eseménynek. A Képzőművészeti Tagozat díját Rácmolnár Sándor grafikusművész vehette át Stefanovits Pétertől. Salgótarján nagydíja Sáros András Miklós grafikusművész tulajdonába került. A Magyar Grafikáért Alapítvány díját Babinszky Csilla grafikusművész nyerte el. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Zakariás István képzőművész, a Magyar Grafikusművészek Szövetsége díját M. Nagy Szilvia grafikusművész vehette át. A Dornyay Béla Múzeum díját Jagicza Patrícia Linda grafikusművész érdemelte ki.
A III. Országos Rajztriennálé kiállítás 2017. február 4-ig tekinthető meg a Dornyay Béla Múzeumban.
2016. november 21.  |  stefanovits péter országos rajztriennálé