Strasbourg – 56-os megemlékezés és filmnapok

2016. november 22–25.

A strasbourgi Állandó Képviselet szervezésében, november 22-én az Európa Tanács (ET) épületében, az 1956-os évfordulóhoz méltó helyszínen, az ott őrzött „lyukas" forradalmi zászló mellett nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusainak emlékező kiállítása, és a napokban zajlanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködésben szervezett filmnapok.
Az est bemutató filmje a többszörösen díjazott A berni követ, amely ezúttal is nagy sikert könyvelhetett el a külföldiek körében is. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott az Európa Tanács főtitkárhelyettese, Gabriella Battaini-Dragoni, Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő, valamint Magyarország Állandó Képviseletének nagykövete, Kertész Ágnes; a kiállítást Kucsera Tamás Gergely főtitkár nyitotta meg, az NMHH Médiatanács képviseletében dr. Kollarik Tamás tanácstag is jelen volt.
Az Európa Tanács részéről számos nagykövet, tagállami diplomata, a különböző intézmények tisztviselői, az ET-ben dolgozó, illetve Strasbourgban és környékén élő elzászi magyar érkezett a programra. Péntekig – a további estéken – egy-egy régebbi 56-os vonatkozású filmet, a „Szerelem", valamint a „Szerelmesfilm" című alkotásokat vetítik, amelyek a közelmúltban – a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal együttműködve – digitális felújításra kerültek. A filmnapokon műsorra tűzik még a Magyarok a Barcáért, a Szabadság különjárat, valamint a Virtuóz című alkotásokat, amelyek megvalósulását – hasonlóan a Berni követhez – a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában támogatta.
2016. november 25.  |  1956-os emlékév