Fekete György köszöntötte a nemzeti ünnepünkön díjazottakat

A Magyar Művészeti Akadémia március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából kitüntetett művészeit – közöttük a legrangosabb állami elismerést elért Kossut-nagydíjban és Kossuth-díjban részesülteket – köszöntötték a Makovecz Szalonban megrendezett szokásos szerda esti program keretében március 22-én. Az est háznagyi teendőit Juhász Judit látta el, aki röviden ismertette a díjazottak érdemeit, majd Fekete György elnök üdvözölte a kitüntetésben részesülteket.
Nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth-nagydíjat vehetett át Kallós Zoltán néprajztudós, népzenegyűjtő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja. Juhász Judit a méltatásában kiemelte: példaértékű életútja során őseink hagyatékának, legszebb kincseinek továbbörökítése mellett Kallós Zoltán az erdélyi szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgálta. Értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepének elismeréséül részesült Kossuth-nagydíjban.
Kossuth-díjat kapott Bertalan Tivadar látványtervező, festő- és grafikusművész, író, az MMA rendes tagja, aki a film és televíziós sorozatok látványvilágát meghatározó munkái mellett a festészet, a grafika és a könyvművészet terén ért el kimagasló, sokoldalú alkotóművészi életutat. Kossuth-díjban részesült továbbá Galánfi András fafaragó népi iparművész, előadóművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja. Galánfi a rönkbútorfaragás régi hagyományait mesteri módon folytató, a modern funkciót tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként kapta a rangos kitüntetést. Kossuth-díjban részesült még Péterfy László szobrászművész is, az MMA rendes tagja, aki az erdélyi középkori és reneszánsz művészet, illetve a népi kő- és fafaragás hagyományait modern stílusokkal ötvöző, számos jelentős alkotást magában foglaló, kimagasló művészi életműve elismeréséül részesült e kitüntetésben. Szintén Kossuth-díjat kapott Sass Sylvia operaénekes, az MMA rendes tagja, a Magyar Állami Operaház volt magánénekese, aki a világ legrangosabb operaszínpadain és koncertpódiumain egyaránt rendkívül sikeres, az operairodalom szinte minden fontos drámai szoprán szerepét felvonultató művészi pályája, valamint a fiatal tehetségek felfedezése és nevelése iránti elkötelezettsége elismeréseként részesült az állami kitüntetésben.
A Makovecz Szalonban ezt követően akadémiánk különböző, művészeti díjban részesült kiválóságait köszöntötte Juhász Judit. Üdvözölte Molnár Editet, Szarvas Józsefet és Tordai Hajnalt, akik Magyarország Kiváló Művésze díjat kaptak, Kocsár Balázst és Sára Ernőt, akik Magyarország Érdemes Művésze díjban részesültek, a Magyarország Babérkoszorúja díjas Vári Fábián Lászlót, valamint Aknay Jánost, aki a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.
Fekete György üdvözlő beszédében akadémiánk büszkeségének nevezte a frissen kitüntetett művészeket. Mint fogalmazott: „legyünk büszkék rájuk és szeressük jobban őket, mint ahogyan eddig tettük! A magyar kultúra színe-java a Magyar Művészeti Akadémia tagjai között van" – mondta. Fekete György emlékeztetett arra, hogy a lakosság számarányához képest a világban hazánkban él a legtöbb diplomás művész. Példaként hozta, hogy a kétmilliós lakosú Budapesten van a világ többi, hasonló adottságú városához képest a legtöbb zenekar vagy színház. Kijelentette: „tagadhatatlanul kultúrnemzet vagyunk. Talán a művészek közti szellemi és kenyérharc is azért ilyen nagy, mert sokan vagyunk, és az alkotások között fantasztikus szellemi teljesítményekkel találkozunk. Soha, Magyarország történetében még ennyi művészeti felterjesztés nem volt az állami díjakra, mint a mostani nemzeti ünnepünk alkalmából" – hangsúlyozta Fekete György.