Kunkovács László

Kunkovács László Világjelek című könyvének bemutatója

Hetvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték március 29-én Kunkovács László Kossuth- és Magyar Örökség díjas fotóművész és etnográfust, aki vetítettképes előadás keretében mutatta be Világjelek című, legújabb könyvét. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el.
Ünnepi köszöntőjében Juhász Judit a 2012-ben elhunyt Hornyik Miklós író, szerkesztő által még 2002-ben Kunkovácshoz írt gondolatait idézte, mely szerint a vidéki Magyarország, a néprajz, a szociográfia, a fény mestere bátor vállalkozásai révén egész életén át a tévutakból fakadó tabukat döntögette. „Köznapi mértékkel nem mérhető az a kincses gyűjtemény, amit Kunkovács László minékünk felhalmozott. Egyetemes tudás ez, ékes bizonysága az ember és a természet szakrális egységének. Kunkovács László Belső-Ázsia, Mongólia vagy Dél-Szibéria útjaira éppúgy tudós alapossággal ment, mint ahogyan az alföldi tanyasi udvarra" – idézte Hornyik Miklós gondolatait Juhász Judit.
Az ünnepelt a köszöntő után vetítettképes előadás keretében mutatta be a Világjelek címmel napvilágot látott legújabb könyve képeit, melyek Belső- és Közép-Ázsia beláthatatlan térségeinek történelem előtti emlékeit örökítették meg. Kunkovács László legújabb kötetében azokat a sziklarajzokról készült fotóit mutatta be, melyek a Kaszpi-tenger mellékétől egészen a széljárta Mongóliáig számtalan helyen megtalálhatók, s amelyek azt bizonyítják, hogy az emberi kultúra egyik bölcsője ott ringott valahol, a távoli keleten. Bemutatta a kőbe vésett kirgizisztáni kunbabákat, a napfejű embereket és a rituális táncokat megörökítő ősi kőlepényeket, valamint azokat az embereket, akik napjainkban azon a vidéken élnek, s még őrzik az őseik hitét, s életformáját. „Nem vagyunk egyedül, hiszen rokon-szellemóriás népek élnek Szibériában" – mondta a Világjelek című könyvét bemutató előadása zárszavaként Kunkovács László.
2017. május 10.  |  kunkovács lászló akadémiai szalon