56 éve volt '56 – a Magyar Művészeti Akadémia összművészeti rendezvénye

„Október hazalátogat"

Ötvenhat éve volt '56 – Az MMA gálaműsora és képzőművészeti kiállítása

2012. október 18. 18:00, Duna Palota

„Október hazalátogat"…

… és elhozza magával ajándékát: az 56 évvel ezelőtti forradalom gyönyörűséges-fájdalmas izzását, amely nemcsak emlékként, de máig ható valóságként szeretne továbbélni közöttünk.  Ezzel a szándékkal tisztelegnek ötvenhat hősei előtt 56 alkotással a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, s „Mert fakítja forradalmad/fényét, ki hallgatván hallgat,/fakítja forradalmad" – a költészet, a film, a fotográfia és a muzsika színeivel is segítik felidézni az egykori történelmi napokat, hogy ma is azt halljuk: „Dobog a föld az utcakő alatt."

A Magyar Művészeti Akadémia első összművészeti rendezvényén az éppen ötvenhat évvel ezelőtti történelmi napok emlékét felidézve a köztestület új levelező tagjai, Kubik Anna, Huszti Péter, Blaskó Péter és Kobzos Kiss Tamás szólaltatja meg az Akadémia költőit, muzsikusait – fénybe állítva 56 képzőművészeti alkotást, hogy a művészet erejével járuljanak hozzá a nemzeti emlékezet éltetéséhez.

Az ünneplő közönséget Fekete György, az MMA elnöke köszönti. Az ünnepi beszédet Balog Zoltán miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, az est védnöke tartja.

Az Akadémia egykori és mai tagjainak verseiből Mezey Katalin, az Irodalmi Tagozat vezetője válogatott. Az ünnepi est rendezője: Szakonyi Károly.

A gálaesten elhangzik Szokolay Sándor: Symphonia romana, gregorián variációk c. műve a Budapesti Vonósok előadásában, valamint Balassa Sándor Cimbalomversenye Szalay András cimbalomművész előadásában, a Budapesti Vonósok kíséretével. Művészeti vezető: Botvay Károly.

A Képző-, valamint az Iparművészeti Tagozat művészeinek ötvenhat alkotásából rendezett kiállítás kurátora: Szemadám György, az Akadémia rendes tagja, a Képzőművészeti Tagozat vezetője. A kiállítás rendezője: Novotny Tihamér, művészeti író, szerkesztő.

A kiállítás október 31-ig naponta 10–18 óra között tekinthető meg a Duna Palota kiállítótermében.

Budapest, 2012. október 18.

Sajtó- és Kommunikációs Osztály

2012. november 15.