Kallós Zoltán (1926–2018)

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj

A tavaly elhunyt Kallós Zoltán néhai nemzet művészéről, Kossuth-nagydíjas néprajztudósról, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról elnevezett díj adományozását teszi lehetővé az a miniszterelnöki rendelet, amely áprilisban jelent meg a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére kihirdetett jogszabály alapján a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási tevékenység elismerésére adományozható e magas rangú állami elismerés.
A díj a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, továbbá a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző magyarországi és külföldi személyeknek és szervezeteknek adható. Az évente legfeljebb tíz díj átadására minden év augusztus 20-án, a nemzeti és állami ünnep alkalmával kerül sor. A díjat a miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős miniszter útján tett előterjesztésére adományozza, melyel oklevél és emlékplakett, továbbá – személyenként vagy szervezetenként – egymillió forint jutalom jár.
Kivételes alkalomból a miniszterelnök évente összesen legfeljebb öt személynek vagy szervezetnek a meghatározott számon felül, a meghatározottól eltérő időpontban is adományozhat Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat.
2019. május 9.  |  kallós zoltán külhoni magyarságért díj