2020. február 13. – március 22. – Lelkendezések és siránkozások | Eszik Alajos kiállítása

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról.
„Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos azon csak siránkozni lehet."

Eszik Alajos azok közé a művészek közé tartozik, akik az emberábrázolás legmagasabb szintjéig eljutva nem távolodtak el a figuratív ábrázolástól, hanem sajátos stílusával elmélyítve korunkat jellemző karaktereket teremt. Egyszerű jelenetek által, szinte alig jelzett háttér előtt dinamikus, de mozgásukban kimerevített figurák jellemző pózai által emblematikus tömörséggel ábrázolja világunkat. Típusokat teremt, de mint szereplők a testbeszéden túl jelképes cselekedetekkel artikulálják érzéseiket, világban létüket. Szimbolikus figuráit sohasem vonja elvont burokba, lendületes rajzi stílusa által a testiség cselekvő dinamizmusát megtartja. A gesztusok és testritmikák túllépnek az antikizáló pátoszformulákon, azoknak idézetei inkább önmutogató heroizmusok, egyben önleleplezések. A hétköznapi figurák allegorikus szférába ágyazva a klasszikus emelkedettség paródiái. A művész vallomása szerint a halállal való viaskodás egyszerre patetikus és egyszerre nevetséges. Győz az irónia, a figurák sokszor mintha tudatában lennének szerepükkel, saját karakterüket parodizálva szinte pantomimszerű pózokkal mutatják be önmagukat. Önmutogató és önmagukba roskadó szereplői árnyalva mutatják be társadalmi létünk régi és jelenlegi szereplőit. A sutaságot, esetlenséget is bravúros megfogalmazással felemeli az esztétikum szférájába, kicselezve a tragikus borongósságot az abszurd karakterekben is érezzük kikacsintó optimizmust. Szatíra és irónia kettőssége egyszerre kegyetlen leleplezés és a karikírozó gunyorosság, de a megfogalmazás általi esendőségből kiérezhető az együttérzés és humánum.

Kurátor: Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja

Megnyitó: 2020. február 12. (szerda) 17.00 ► meghívó
Vigadó Galéria, földszint és alsó szint
Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat
// ]]>