Háromszázhetven filmet vetítenek a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

Augusztus 11–15. között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFF-on sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője.
Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti a fesztivál programját.
A Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – valamint a főtéri „Tér a térben" területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán – is animációs filmeket vetítenek majd négy napon át a 15. KAFF-on, ahol az utóbbi két évben készült magyar és európai animációs filmtermés legjavát nézheti meg a közönség. A versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoznak be.
A hagyományokhoz híven idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet karakterét meghatározó személyiségeket: a 90 éves Dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori – a magyar animáció aranykorát megteremtő – stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések keretében kaphat ízelítőt a közönség. A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilmstúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd.
A legutóbbi fesztivál óta sajnos több kiváló magyar animációs rendező is elhunyt, így a KAFFon retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről.
A KAFF a gyerekekre és a családosokra is gondol, így csütörtökön 19 órakor Kecskemét főterén a Kaláka ad koncertet, augusztus 14-én 13 órakor az Otthon moziban levetítik A kuflik és az Akármit, azaz a legújabb, a harmadik Kuflik-mozifilmet, 17 órakor pedig a Városi legendák animációs sorozat epizódjaiból tovább szőtt Családi legendák című tv-filmet is megnézhetik itt kicsik és nagyok. Mindkét vetítés után közönségtalálkozó. A gyerekeknek lesz – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – animációs játszóház, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtökön, pénteken és szombaton.
Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, de lesz kiállítás a Magyar népmesék sorozat rajzaiból is, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt.
Augusztus 12-én például a KönyvtárMozi programról tartanak szakmai napot, ezen dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint Mikulás Ferenc, Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke Jankovics Marcellről is megemlékeznek.

A KAFF egyfajta ünnep, ahol találkozhat a magyar és a nemzetközi animációs szakma, a média és a közönség" hangsúlyozta a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján Mikulás Ferenc, a KAFF és a Kecskemétfilm igazgatója. Mint hozzátette: azonban a KAFF összművészeti eseménysorozat is, hiszen a filmvetítések mellett több alkotó képzőművészeti kiállításokon is bemutatkozik, de a gyerekekre is gondolnak, ők például animációs játszóházban készíthetnek saját rajzfilmet. Mikulás Ferenc kiemelte: idén ünnepli alapításának ötvenéves jubileumát a kecskeméti rajzfilmstúdió, amiről több program is megemlékezik majd.

A Magyar Művészeti Akadémia 2012 óta együttműködik a fesztivállal és 2021-ben is a KAFF egyik kiemelt támogatója. Ezt kihangsúlyozta dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár is, aki emlékeztetett, hogy az MMA számos ponton kapcsolódott és kapcsolódik a fesztiválhoz, és tágabban a magyar animáció méltó rangjának megőrzésében is részt vesz: az elmúlt években többek között animációs filmek digitális felújításában vállalt szerepet (pl. Richly Zsolt: Háry János), támogatta a Magyar népmesék angol nyelvű feliratozásának elkészítését, vagy a fesztiválon is új epizóddal bemutatkozó Cigánymesék sorozatot. Az elmúlt fesztiválokon több fontos, animációval foglalkozó kiadványt is bemutathattak az MMA kínálatából, így lesz ez idén is, hiszen dr. Kollarik Tamás szerkesztésében készült el az MMA MMKI sorozatában a Magyar producerek I. kötet és Bán András könyvét, az MMA Kiadónál nemrég megjelent Haris Lászlóról szóló életműalbumot is bemutatják. Örömtelinek nevezte azt is, hogy az animációs alkotók fiatalabb generációjában több MMA-ösztöndíjast is találunk.

A részletes program már megtalálható a KAFF hivatalos oldalán. A fesztiválon való részvétel és minden program ingyenes.