"A színek természetes nyelvezete" – beszélgetés Veress Sándor László festőművésszel

Veress Sándor László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az expresszionista festészet színkezeléséről, saját pályakezdéséről és a színek érzéki nyelvezetéről beszél.

Veress Sándor László 1934-ben született Hevesen. 1950 és 1955 között a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, majd 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mestere a gimnáziumban Viski-Balás László, a főiskolán Kmetty János és Domanovszky Endre volt.

Wehner Tibor így ír Veress művészetéről: "Veress Sándor László műveinek körében újra meg újra felbukkannak azok a kompozíciók, amelyek hol rejtett, hol nyílt utalásokkal kapcsolódnak a XX. század és a régebbi korok festészetéhez, egy-egy mesterének emblematikus alkotásához: Manet-, Chagall-, Brower-képtémák, -kompozíciók, gondolati tartamok jelölhetők meg tám-, vagy kiindulópontokként, de talán ennél is fontosabb, lényegi jellemzője e piktúrának a sodró, expresszív hevület, a túlfűtöttséggel viaskodó, izgatottságokban vibráló kifejezés. A visszafogott színvilágú, a pasztell árnyalatokból építkező kompozíciók formarendje is feszültségekkel áthatott erővel sugározza a kifejezés mély átéltségét, már-már indulatosságát, ám a robbanó színekkel ellenpontozott vásznak már visszahőköltetik, vagy elementáris energiával ragadják magukkal a képszemlélőt."
cím
"A színek természetes nyelvezete" – beszélgetés Veress Sándor László festőművésszel
közzététel
2013.11.04
copyright
Creative Commons
készítette
Lichter Péter
rövid leírás
Veress Sándor László festőművész az expresszionista festészet színkezeléséről, saját pályakezdéséről és a színek érzéki nyelvezetéről beszél.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/-a-szinek-termeszetes-nyelvezete-%E2%80%93-beszelgetes-veress-sandor-laszlo-festomuvesszel;jsessionid=03DD97A7C5388F7E31D73DC9DF6B71FE