53 magyar film - Bacsó Péter: A tanú - Vendég: Őze Áron

Őze Áron színművész édesapjáról, A tanúban Virág elvtársat alakító Őze Lajosról és Bacsó Péter filmklasszikusáról mesél az 53 magyar film vetítése előtt.
A tanú, Bacsó Péter 1969-ben készített szatírája elkészülte után „dobozba került”, s csak tíz év múlva mutatták be. Komédia, tragikomédia, parabola, bohózat, politikai szatíra: mindennek vegyüléke és ötvözete a film. Kállai Ferenc (Pelikán), Őze Lajos (Virág elvtárs), és a dús-szemöldökű Both Béla (Bástya elvtárs) kiváló egyéni játékot mutatnak a nem kevésbé jó csapatjátékban. Bacsónak a korai Fejlövés mellett talán máig legjobb filmje A tanú, mely hosszú ideig kultuszfilmnek számított. A film néhány párbeszéde és „beköpése” gyakran idézett szállóige maradt, így főleg Virág elvtárs mondása: „a helyzet fokozódik”. (Bikácsy Gergely – magyar.film.hu http://goo.gl/93g1H)
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Bacsó Péter: A tanú - Vendég: Őze Áron
közzététel
2013.06.25
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Németh Lóránt, Lichter Péter
rövid leírás
Őze Áron színművész édesapjáról, A tanúban Virág elvtársat alakító Őze Lajosról és Bacsó Péter filmklasszikusáról mesél az 53 magyar film vetítése előtt.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-a-tanu-vendeg-oze-aron;jsessionid=D8938DAD14F66F82E7A30A395A97B33D