53 magyar film - Sándor Pál: Régi idők focija - Vendég: Bikácsy Gergely

„Kell egy csapat!” – Bikácsy Gergely filmtörténésszel, a film egyik szereplőjével Kelecsényi László beszélget szállóigévé váló mondatokról, Mándy Iván regényéről és arról, hogyan lett belőle kultuszfilm.
Mándy A pálya szélén című regényének adaptációjában, Sándor Pál 1973-as filmjében Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében: hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Bármi áron, még akkor is, ha erre rámegy a mosoda, sőt, a házassága is. A csapat összeáll, bár pénz nincs, csak lelkesedés. Hiába zaklatják őt a végrehajtók, hiába jönnek a csapatügynökök, Minarik Ede még akkor sem adja fel, amikor a kulcsmérkőzés előtt átszerződtetik a csodakapust. A Régi idők focija a húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban idézi meg.
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Sándor Pál: Régi idők focija - Vendég: Bikácsy Gergely
közzététel
2013.06.04
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Lichter Péter
rövid leírás
Sándor Pál 1973-as filmjéről, a Régi idők focijáról Bikácsy Gergely filmtörténész, a film egyik szereplője beszél szállóigévé váló mondatokról („Kell egy csapat!”), Mándy Iván regényéről és arról, hogyan lett belőle kultuszfilm.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-bikacsy-gergely-a-regi-idok-focija-cimu-filmrol;jsessionid=AF5D855F97486441114CF11ABF5C4A07