53 magyar film – Dárday István: Jutalomutazás – vendég: Szalai Györgyi filmrendező

Szalai Györgyi filmrendező, forgatókönyvíró és Szekfű András filmtörténész Dárday István Jutalomutazás című filmjéről beszélgetnek. Dárday István filmje a hetvenes évek közepén jelentőssé vált irányzat, a Budapesti Iskola dokumentum-játékfilmjeinek sorába illeszthető. Gelencsér Gábor így ír erről:  "A két hagyományos forma, a játék- és a dokumentumfilm módszerének egyesítése egy sor filmelméleti problémát vet fel, az irányzat szociológiai érdeklődése pedig a közéletiség, a társadalmi elkötelezettség hatvanas évekbeli hagyományát helyezi az 1968 utáni politikai változásokkal összefüggésben új alapokra. A Budapesti Iskola stílusirányzatként nem tekinthető egységesnek; inkább nehezen meghatározható, a módszert minden egyes filmben újrafogalmazó, a két tradicionális forma határán egyensúlyozó »keverékről« van szó."
cím
53 magyar film – Dárday István: Jutalomutazás – vendég: Szalai Györgyi filmrendező
közzététel
2013.11.19
copyright
Creative Commons
készítette
Lichter Péter
rövid leírás
Szalai Györgyi filmrendező, forgatókönyvíró és Szekfű András filmtörténész Dárday István Jutalomutazás című filmjéről beszélgetnek.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-darday-istvan-jutalomutazas-vendeg-szalai-gyorgyi-filmrendezo;jsessionid=55124A7F6D2801D10BE9F74C1BBFE1AA