53 magyar film - Gaál István: Sodrásban - vendég: Keserü Katalin

„Úgy van benne az ember, a közösség, a falu és az események a természetben, mint amikor az ember Csontváry Kosztka Tivadar Baalbek című festményét nézi, és úgy tűnik neki, valahol az Úr tenyerén és a természet kellős közepén ott van a kultúrák fantasztikus tömkelege, egymásra épülve. Gaál István filmjeiben ugyanezt éreztem.” – Keserü Katalin művészeti író, művészettörténész, az MMA rendes tagja Gaál István Sodrásban (1963) című filmjéhez fűződő személyes emlékeiről, művészettörténeti párhuzamokról, a rendező tájhoz fűződő elkötelezettségéről és művei egyetemességéről mesél. 
„Része lettem mindannak, ami ért; / de minden tapasztalás látókörén túl / ott tündöklik a be nem járt világ / s szegélye úgy fut, ahogy üldözöm.…"  – idézi Alfred Tennysont.
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Gaál István: Sodrásban - vendég: Keserü Katalin
közzététel
2012.12.18
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Németh Lóránt, Tóth Klára
rövid leírás
Keserü Katalin művészettörténész Gaál István Sodrásban című filmjéhez fűződő személyes emlékeiről, művészettörténeti párhuzamokról, a rendező tájhoz fűződő elkötelezettségéről és művei egyetemességéről mesél.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-keseru-katalin-eloadasa-a-sodrasban-cimu-filmrol;jsessionid=F2C40DFB8D908443869086351BAE3C34