53 magyar film - Kovács András: Talpalatnyi föld - Kovács András bevezetője

Három évvel korábban ötven, 1946-ban egyetlen magyar film sem készült Magyarországon. Az 1947-es évben Radványi Géza leforgatta a Valahol Európábant, Szőts István pedig az Ének a búzamezőkrőlt. 1948-ban nagy várakozás előzte meg a Móricz Zsigmond krimijéből és Karády Katalin főszereplésével készült Forró Mezőket, és „mellékesen” ott volt még Bán Frigyes Talpalatnyi földje. Végül utóbbiból lett siker. Klasszikussá vált.
Bán Frigyes Talpalatnyi föld című filmjének vetítése alkalmából Kovács András filmrendező volt a vendégünk az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendező mesélt többek között arról, hogy miért éppen Szirtes Ádámot választották a film főszerepére, és kik voltak a versenytársak:
„Eredetileg Gábor Miklós jött még szóba, aki Radványi filmjében (Valahol Európában) aratott világsikert, a Nemzeti Színház nagyon tehetséges sztárja volt – az a fiatal színész, aki a hősszerepeket játszotta. Miután a Radványi-filmben a főszerepet kapta, fölmerült, hogy játssza a Góz Jóskát is ő. Én el voltam képedve, hiszen ő egy értelmiségi alkat volt – jó színész, persze, és valahogy el is játszotta volna, de a filmből nem lett volna az, ami végül lett. Szirtes Ádám akkor még csak másodéves volt a Főiskolán, Mészáros Ági pedig a Nemzeti Színház női sztárja, a Mágnás Miska című operettet ekkorra már elkészítették, ők játszották a főszerepet, és bombasiker volt. Elért tízmillió nézőt, ami elképesztő szám.
Ezen ment a töprengés, hogy Szirtes Ádám vagy Gábor Miklós játssza-e Góz Jóskát. Szerencsére Bán Frigyes új arcot szeretett volna a filmbe, mert a régi magyar filmben mindig ugyanazok a színészek játszottak, Jávor Pál, Páger Antal. Bán akkor nem volt idős, a negyvenes éveiben járt, ezen kívül előnye volt még a vidéki származása, s hogy látott már földművelőt."
***
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Kovács András: Talpalatnyi föld - Kovács András bevezetője
közzététel
2013.02.15
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Hingyi Gábor, Kovács Kata, Németh Lóránt
rövid leírás
Kovács András filmrendezővel Pintér Judit filmkritikus beszélget a Talpalatnyi föld (1948) című filmről az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendező mesélt többek között arról, hogy miért éppen Szirtes Ádámot választották a film főszerepére, és kik voltak a versenytársak.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-kovacs-andras-bevezetoje-a-talpalatnyi-fold-cimu-filmhez;jsessionid=E87A9F93801CC514E1E2D26FB082C847