53 magyar film - Bacsó Péter: Te rongyos élet - Vendég: Andor Tamás

Andor Tamás operatőr és Kelecsényi László filmtörténész Andor dokumentum- és játékfilmes pályafutásáról és Bacsó Péter filmjéről, a Te rongyos életről beszélgetnek.
1951-ben járunk, Sziráky Lucy (Udvaros Dorottya) csinos, ambícióval teli operettszínésznő. Szépen ívelő karrierjét keresztbe töri a kitelepítés. Volt férje grófi rangja miatt el kell hagynia a fővárost. Számára kétszeresen is nehéz a beilleszkedés a kényszerű, falusi életbe: távol van valódi lételemétől, a színháztól és meg kell küzdenie arisztokrata társai ellenszenvével is, akik betolakodónak tekintik. De Lucy vérbeli színésznő és igazi nő. Hamarosan megtalálja a megfelelő hangot a kitelepítettekhez, az őt csodáló férfiakhoz: a falusi párttitkárhoz, a járási rendőrkapitányhoz. A komor szituációt Bacsó A tanúból jól ismert groteszken szűri át, a könnyed hangvételű filmben filmben egymást érik a gegek, szóviccek, a meglepetések, a félreértések, intrikák. Andor Tamás ironikus beállításokban idézi meg a kor komikumát és rettenetét. A film vágója Morell Mihály volt.
* * *
Melyek a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjei? Sára Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja erre a kérdésre kereste a választ, amikor megszavaztatta a Film- és Fotóművészeti Tagozatot a számukra legértékesebb filmekről. Az 53 filmet nyolc tematikus blokkba sorolták, amelyeket az Uránia Nemzeti Filmszínház 2012. novemberétől filmklubban vetít hétfő esténként. Bővebben...
cím
53 magyar film - Bacsó Péter: Te rongyos élet - Vendég: Andor Tamás
közzététel
2013.06.18
copyright
Creative Commons
készítette
MMA, 2013 – Lengyel Viktor, Lichter Péter
rövid leírás
„Én egy botcsinálta operatőr vagyok” – Andor Tamás, többek közt a Te rongyos élet című Bacsó-film operatőre beszél pályafutásáról és a filmről.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/53-magyar-film-te-rongyos-elet-vendeg-andor-tamas;jsessionid=EA1F4230F4B082333EECFB47F11C25FF