Ahonnan elindultam... – Mács József portréja (TELJES)

Az író rövid önéletrajza:

1931. április 18-án születtem Bátka községben. (Rimaszombati járás. Csehszlovákia.) Az elemi iskola négy osztályát szülőfalumban végeztem 1937-től 1941-ig.
A Rimaszombati Egyesült Protestáns Gimnázium három és fél osztályát 1941-től 1944 tavaszáig jártam ki. A fél évi bizonyítványt még hazavihettem, az év végit azonban már nem. Az egyre gyakoribb éjszakai és nappali berepülések miatt szüneteltették a tanítást, a második világháború befejezése után pedig újra Csehszlovákiába kényszerítve a magyar gimnáziumot egyszerre szlovák nyelvűvé változtatták. Az igazgatóság behívta a magyar szülőket, s közölték velük, hogy akik Magyarországon taníttatják tovább gyermeküket, azoknak a negyedik osztály elvégzéséről kiállítják a bizonyítványt. Így kerültem Bánrévénél tiltott határátlépéssel 1947. szeptember 13-án a sárospataki tanítóképzőbe, ahonnan két osztály elvégzése után 1949. szeptember elsejével átléptem a miskolci Lévay József Gimnázium pedagógiai tagozatára.
Érettségi vizsgát viszont Pozsonyban tettem, miután 1950 őszén megnyílt a Magyar Pedagógia Gimnázium. Ugyanitt a Pedagógiai Egyetem magyar tagozatán magyar-történelem-társadalom-tudomány szakos tanári oklevelet szereztem. Tanítani azonban egyszer-egyszer csak a miskolci és a pozsony-ligetfalui gyakorló iskolában tanítottam.

Rendező: T. Nagy Imre
cím
Ahonnan elindultam... – Mács József portréja (TELJES)
közzététel
2014.01.07
copyright
Creative Commons
készítette
rendező: T. Nagy Imre
rövid leírás
Portréfilm Mács József íróról.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/ahonnan-elindultam-macs-jozsef-portreja;jsessionid=889D1E2EFB67A3CC0F3DE3AF9A5A0B49