Cs. Nagy Ibolya: Az önbíráskodás módozatai, avagy a gengszterromantika diszkrét bája

Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész (Debrecen) „Az önbíráskodás módozatai, avagy a gengszterromantika diszkrét bája" című előadásában Páskándi alig ismert darabját, Az új magyar Lúdas Matyit elemzi. Páskándi „Lúdas Matyija »az öntevékeny törvényhozás, egyszemélyi, egyéni döntések, az önjelölt messiásság« megszemélyesítője. Egyúttal áldozata. »A magányos cselekedetnek, a merénylet filozófiájának -- írja Páskándi -- nincs jövője.« S főleg »foganatja«. Az ő művében a fenyegetőt és a fenyegetettet a bosszú hatalmas tüze égeti egyformára, s mert így, erkölcsi különbözőségre hivatkozva egymásra támadniuk már nem lehetséges, a bolondokházában barátokká válnak: csupán a világ, ez esetben a nyugdíj előtt álló professzor kívánságát teljesítve kísérleti alanyokként esnek egymásnak. Kényszerhősök, kényszerellenségek, és a csatájukat figyelő környezet. Ez persze nem ismeretlen filozófiai és dramaturgiai helyzet Páskándi életművében."
cím
Cs. Nagy Ibolya: Az önbíráskodás módozatai, avagy a gengszterromantika diszkrét bája
közzététel
2012.08.21
copyright
Creative Commons
készítette
Petőfi Irodalmi Múzeum, 2012 – Utómunka: Nagy Rita, Hingyi Gábor
rövid leírás
Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész (Debrecen) „Az önbíráskodás módozatai, avagy a gengszterromantika diszkrét bája" című előadásában Páskándi alig ismert darabját, Az új magyar Lúdas Matyit elemzi.
katalógusszám
-
kulcsszavak
-
URL
https://www.mma-tv.hu/mma-tv/-/video/1694445/cs-nagy-ibolya-az-onbiraskodas-modozatai-avagy-a-gengszterromantika-diszkret-baja;jsessionid=3F0F631C1726C4D8338260AA32CE3F2A